14 души от региона са задържани при спецакция на ОДМВР-Бургас, съобщава "Флагман". Операцията е проведена в рамките на настоящата седмица и е съвместна с Районните управления е областта.


Тя е за притежание и разпространение на наркотици в районите около учебните заведения. Сред арестуваните има и руски гражданин, постоянно пребиваващ в България. Иззети са множество различни по вид и грамаж наркотични вещества. Образувани са 8 бързи производства и 6 преписки.

Сред най-характерните случаи са: 

- задържането на 17-годишен криминално проявен младеж от Бургас, съхранявал в обитаваната от него стая торба със зелена суха тревна маса (друсан чай) с тегло около 30 грама;

- задържането на 23 годишен криминално проявен бургазлия, съхраняващ в дома си в ж.к. „Меден Рудник“ зелена суха тревна маса (друсан чай) с тегло около 100 грама;

- задържането на 17-годишно момиче от карнобатското село Екзарх Антимово и 31-годишен бургазлия, в дома на който, разположен на ул. „Ален мак” в к-с „Меден Рудник”, са намерени и иззети наркотични вещества - канабис, капак от йенско стъкло със следи от жълтеникаво вещество (метамфетамин), прекурсори и пособия за производство на синтетични наркотици (електронна везна, стъклена колба и др.).

При паралелно течащите проверки за шофиране на пътно превозно средство след употреба на наркотични вещества са установени общо 3 случая. Сред тях са бургазлия на 31 години, шофирал Опел Астра, след употреба на метамфетамин и канабис.

Арестуван е и 37-годишен криминално провен мъж, отново от Бургас. Той е закопчан, докато е шофирал Ауди А4 след употреба на канабис. В купето на колата е открито топче марихуана. Задържан е и русенец - на 41 години. Той е шофирал Мерцедес С 250 след употреба на амфети и пико.

По случаите са образувани бързи производства.

В други три случая водачите на автомобили отказали да бъдат тествани за употреба на наркотици, като са санкционирани с глоба в размер на 2000 лв. и отнемане на свидетелството за провоуправление за срок от 2 години.

За седмицата служителите от сектор „Пътна полиция” при ОДМВР-Бургас са провели специализирана полицейска операция по безопасност на движението, включваща няколко направления - спазване на изискванията за скоростен режим, съблюдаване на пътната маркировка от велосипедисти и пешеходци и отнемане предимството на пешеходци, пресичащи по пешеходни пътеки. 

На територията на Бургас-град са констатирани 412 нарушения на скоростта. От тях в 13 случая превишената скорост е над 50 км/ч - водачите са санкционирани с три месеца лишаване от правоуправление и парична глоба, следваща законовите указания за надвишената скорост.

С глоба в размер на 30 лв. са санкционирани шестима велосипедисти, като две са основните нарушения, извършвани от тях - управление на велосипед без оборудване и преминаване през зони за пешеходци без колоездчът да избутва велосипеда. За непреминаване на указаните за целта места за седмицата в Бургас-град са санкционирани 17 пешеходци, а 7 водачи на автомобили са наказани за отнемане предимството на пешеходец.