Турски хакери разбиха профилите на български знаменитости в Instagram. Някои от изнудвачите искали откуп, за да върнат акаунта на жертвата.

„Общо взето моделът им е идентичен. Изпращат имейл, който изглежда изключително истински. Съобщението е за верификация на профила, тоест да потвърдиш, че имейлът и паролата ти са актуални. Ако получим такъв имейл трябва да е с лично обръщение към нас, защото ние сме вкарали личните си данни в тази платформа”, коментира фитнес моделът Биляна Йотовска в ефира на Нова телевизия. 

Удар! Хакери искат огромен откуп за профила на Юлиян Вергов 

„Това всъщност са фишинг атаки. В момента се води разследване. Знае се, че има и човек от България, който им подава профили на известни личности, които имат много последователи и биха се подвели”, каза певицата Ева Георгиева.

Тя сподели, че след като профилът й е бил блокиран, веднага е получила съобщение, че може да го възстанови, ако заплати 200 евро.

 „В интерес на истината това са хора, които имат малко повече свободно време и си го губят по този начин. Вероятно това са тийнейджъри, които искат да спечелят пари. Трябва да има групова жалба от потребители, за да започне разследване в Турция”, обясни Спас Иванов, експерт по киберсигурност.

Той съветва потребителите задължително да включват двуфакторната идeнтификация (two-factor authentication) на профилите си, за да се предпазят от подобен вид посегателство над личните им данни.