Телефонът на обвинената в непредумишлено убийство ученичка Мария Гиздева се подслушва от ченгетата, пише столичен ежедневник. Дори малкото приятели, с които момичето поддържа спорадично контакт по телефона, са били привиквани в полицията. Не е ясно за какво ще послужат показанията на младежите предвид факта, че нямат пряка връзка със случая. "Опасяваме се, че разследващите търсят някакъв компромат срещу горката Мими, за да я очернят още повече", плачат родителите на 18-годишната ученичка.
Мария е обвинена за това, че е убила закоравелия престъпник Богдан Динев - Боньо Фаса при опит да се защити от изнасилване. Тийнейджърката била подмамена в дома му на ул. "Чая" в града на 25 юли. Там той внезапно се нахвърлил върху нея и започнал да дърпа дрехите й. В паниката момичето грабнало нож и наръгало в слабините насилника си. След това направило самопризнания в полицията.

Вече 6 месеца краят на разследването се бави съмнително въпреки показанията и километричното досие на изнасилвача, познат в целия град като страшилище. През това време Мими губи и последните си приятели, които се страхуват и не искат да дават показания в съда. Затова спрели да й звънят.

Няколко пострадали от Боньо Фаса жени вече са дали показания пред ченгетата, че са попадали в ужасяващи ситуации с негово участие. Една от жертвите му забременяла и абортирала от изнасилвача. Друга скочила от четвъртия етаж и се осакатила доживот, за да се изплъзне от лапите му.

Трето момиче разказва как било подмамено да играе карти в приятелка и се озовало притиснато до стената с нож, опрян до гърлото от серийния насилник. Доказателствата явно са недостатъчни за разследващите, които продължават да работят и в другата посока - че Мария е убила нарочно 100-килограмовия мъжага.

Веднага след като направила самопризнанията, Мария е била държана 72 часа в килията без консултация с психолог, макар самата тя да е жертва на насилие. Според Наказателно-процесуалния кодекс прокурорското задържане за толкова време е възможно само ако обвинителите имат намерение да поискат постоянна мярка "задържане под стража" след това.

Съвсем логично Мария бе освободена след трите дни, което до голяма степен се оказа черна точка за наблюдаващия прокурор. "Ако си разбира от работата, трябваше да си даде отвод за тази недопустима грешка. Да държи нападнатото дете в килия само защото е отървало града от този боклук, е несериозно", негодуват близките на момичето.

Мария Гиздева е претърпяла нечуван стрес, потвърждават с експертиза психолозите. Тя е посещавала сеанси, за да се възстанови от шока след инцидента. Наложи се да напусне училището си и да се премести в друго школо, за да избегне коментарите по неприятната за нея тема.