Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийска градски съд (СГС) обвинителен акт срещу Цветелин П. и Димитър А. за отвличане на непълнолетно лице. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.

Двамата извършители са предадени на съд за това, че на 3 август 2016г. в град Банкя са отвлекли малолетно момиче, като деянието е извършено от две лица, а по отношение на Димитър А. деянието е осъществено в условията на опасен рецидив.

Пострадалата и Цветелин П. били съседи, но поради личностната си незрялост в края на малолетието си, тя го възприемала като свой интимен приятел. Възползвайки се от субективните ѝ представи и авторитета, който смятал, че си е изградил във взаимоотношенията им, Цветелин П. доминирал над нея и често определял постъпките ѝ по принудителен начин, използвайки насилие.

Това пораждало страх като у пострадалата, така и у майка ѝ. На 3 август 2016 г. Цветелин П. и приятелят му Димитър А. се появили без предупреждение в дома на пострадалата и въпреки несъгласието си, чрез употреба на сила я принудили да тръгне с тях. С дърпане, бутане и удари по тила, като я държали за крайниците, за да сломят съпротивата ѝ, тя е качили на сила на задната седалка на управляван от Цветелин П. автомобил. През цялото време момичето се съпротивлявало и крещяло, че не иска да тръгва с тях. Въпреки това, двамата извършители я отвели със себе си.

Действията им били преустанови, след намесата на полицията по подаден сигнал от граждани, свидетели на инцидента. Ако бъде признат за виновен Цветелин П. може да получи наказание „лишаване от свобода“ от 7 до 15 години, а Димитър А. – „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години или доживотен затвор.