Лондонската полиция заяви, че терористът, нападнал с нож хора в южната част на британската столица в неделя, е бил наблюдаван в момента на престъплението. Това се казва в разпространено изявление на помощник-комисаря от Скотланд Ярд Люси Дорси.
"Въоръжени полицаи, които участваха в операция за борба с тероризма и следваха заподозрения, са реагирали веднага, като са застреляли мъжа на място", казва представителката на Скотланд Ярд. Както британските медии подчертават в тази връзка, именно по този начин може да се обясни толкова бързото уточнение от органите на реда, че инцидентът е терористичен акт - малко повече от час след произшествието.

„Заподозреният наскоро бе освободен от затвора, където излежаваше присъда за престъпления, свързани с ислямизма“, добавя Дорси.

Служителката на полицията е заявила, че официално процесът на идентифициране на терориста все още не е завършен. „Имайки предвид обстоятелствата на инцидента, ние сме уверени, че това е 20-годишният Судеш Аман“, подчертава тя обаче. По тялото на нападателя е открито фалшиво взривно устройство.

Престъпникът е успял да нарани двама души - мъж на 40 години и жена на 50- годишна възраст. Животът на мъжа вече не е в опасност, жената е изписана от болницата. Друго момиче, около 20 години, е ранено от стъкло, разбито от полицейски куршуми. Тя продължава да бъде под наблюдението на лекарите.

Превод и редакция: БЛИЦ