Стоян Димитров, по прякор Толупа, осъди държавата за мизерните условия в Бургаския затвор, заради които получил множество заболявания и едва не загубил живота си. Това заяви адвокат Ваня Радиева, цитирана от "Флагман". Тя защитава осъдения на доживотен затвор за атентата срещу Димитър Желязков-Очите, при който загинаха съпругата на несебърския бос – Тянка и нейният брат.
Бургаският административен съд постанови обезщетение в размер на 7 800 лв., въпреки че защитата на Толупа е поискала обща сума 691 800 лв. – по 150 лв. на ден, откакто влиза зад решетките през 2002 г.

„Много трудно успяхме да намерим 3 вещи лица, а когато ги открихме, те написаха супер смешни експертизи от по 1 страница с големи букви, за да заемат повече място. Според тях условията в затвора не са такива, които да влошават здравословното му състояние. Медицинските експертизи са под всякаква критика! Той е закаран в болницата много късно, можел е да умре! Това е абсолютна гавра със Стоян и здравето му! Ще обжалваме решението на Административния съд. Това е формално решение, като после ВАС ще намали обезщетението”, каза адвокат Радиева.

Толупа и неговите съкилийници описват потресващите условия зад решетките в Бургас. Пандизчиите били принудени да извършват физиологичните си нужди в кофа заради липсата на тоалетна. Те имали право да се къпят само два пъти в седмицата, когато им пускали топла вода. Килиите били пълни с плъхове и хлебарки, а дървениците щъкали навсякъде.  Димитров се оплаква и от „свръхзанижена хигиена в столовата, стари маси, без покривки, плотовете на които се почистват само с мокър парцал”.

„Не са създадени условия за опазване на физическото и психическото му здраве. Вследствие на неосигурено навременно медицинско обслужване и лечение, е претърпял неимуществени вреди, изразяващи се във влошено здравословно състояние- получени многобройни заболявания „флебит и тромбофлебит, псориазис, артропатия, невралгия, херпес зостер, парализа на Бел, изкривяване на лицевите мускули и челюстта, световъртеж от централен произход, обриви по тялото и главата, оглушаване с едното ухо и постоянна асиметрия на лицето“, гласят част от материалите по делото.

Въпреки тежките заболявания Димитров е закаран в последния момент в болницата, което според неговия адвокат е можело да бъде фатално.

Толупа е лекуван за съвсем кратък период в УМБАЛ-Бургас, тъй като от затвора не могли да осигурят надзиратели, които да го пазят.

Припомняме, че Стоян Димитров получи доживотна присъда през 2002 г. Той е осъден като поръчител за колата-бомба, която беше взривена пред имението на Митьо Очите в Несебър и отне 2 човешки живота. Заедно с него подобни присъди отнесоха Кероп Погосян и Иван Рибов, посочени от прокуратурата като директни извършители на кървавия атентат.

Преди няколко месеца Димитров беше преместен от Бургаския в Старозагорския зандан.