Над 20 милиона лева обезщетения могат да  поискат пострадали жители на врачанското с. Галиче от скандалния си кмет Ценко Чоков. Те подготвят индивидуалните си искове на максималната стойност, тъй като в повечето случаи става дума за опит за убийство, информира "Конкурент".

По закон всеки индивидуално може да поиска по 700 хиляди лева от Чоков. За 23 февруари, когато е насрочено  делото в спецсъда, са призовани 30 пострадали души.

Има случай на изнасилен и запален човек, както и умишлен палеж на къща с четири деца в нея, споделиха адвокати на пострадали от самоуправника на Галиче. Някои от пострадалите са клани с брадви, други са останали без домове, след като къщите им са били съборени неправомерно.  Повечето случаи на побои могат да бъдат разглеждани като опит за убийство и затова общата сума от исковете ще надхвърли 20 милиона.

Скандалният кмет на врачанското с. Галиче и бандата му се изправят на подсъдимата скамейка, а срещу арестувания в края на май м.г. Ценко Чоков са повдигнати пет тежки обвинения. Той е уличен като тартор на организираната банда, която се занимавала с лихварство, отвличане, побой и палежи.

Синът му Мартин Чоков също е с повдигнати обвинения за участие в бандата, лихварство, отвличане и побой. Обвинения за участие в групата са повдигнати на още седем души за конкретни престъпления. Докато разследващите събират доказателства срещу бандата, Чоков прекара по-голямата част от времето в болницата към затвора заради проблеми с таза и клаустрофобия.

Медицинските му документи били издадени от местен доктор в село Попица, откъдето е родом един от адвокатите му. На базата на този документ Чоков се опита и да излезе от пандиза, но съдиите отказаха да го пуснат. Това докарало до истерия големия син на Чоков - Спас, който е на свобода. Той напъдил всичките  работници от семейната ферма и започнал да заплашва потърпевшите, че баща му все пак излезе на свобода и ще „оправи всички”, разкриха наплашени жители на Галиче.    

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ