Пресечен е канал за изнасяне на ценни археологически артефакти от България за чужбина, съобщиха на пресконференция окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов и шефът на пловдивската полиция старши комисар Йордан Рогачев.

При обиски и претърсвания са иззети 877 броя археологически ценности. Акцията на пловдивската полиция и прокуратура. Намерени са предимно монети - златни, сребърни и бронзови, от античността до средновековието. 

Сред тях има и монета на цар Иван Асен. Групата е наблюдавана близо 3 месеца, след като ченгетата са получили оперативна информация. 

Арестувани са двама души - пловдивчанин на 44 години и столичанин на 49 години.
 

Пловдивчанинът се е опитал продаде археологически ценности на втория, а той от своя страна на трето лице в чужбина. Двамата са закопчани за 72 часа, ще се иска постоянен арест. 

Мъжете са с чисто съдебно минало. Повдигнати са им две обвинения - едното е за държане на археологически ценности, а другото за разпространение на такива. 
 

Предвидените от закона наказания за тези престъпления са от 6 до 15 години и глоба от 3000 до 15 000 лева. 

Предполага се, че броят на археологическите находки ще надмине 1000, тъй като в момента различни прокуратури в страната извършват обиски и претърсвания. 

Ценностите са изкупувани от иманяри от цялата страна, които учудващо също са с чисти криминални досиета. 


На пресконференцията съобщиха, че са били извършени обиски в Пловдив, София, Стамболийски и Асеновград. В Пловдив бяха показани част от иззетите артефакти, които бяха строго охранявани от полицаи, въоръжени до зъби. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!