Появиха се снимки на своеобразния площад в Айтос, представляващ вододел между българите и ромската махала по склона нагоре, числеността им не може да се определи, но въпреки ранния час гъмжи от малки деца, безработни родители и млади мъже, някои от които  с вид на изпечени престъпници, пише Флагман.бг. 

Пред къщата на ул. "Бяло море" N32 е спряла полицейска кола. Двама униформени са отворили вратите и чакат 76-годишната Йорданка да излезе от къщата си, за да я отведат в полицейското управление.

Жената предпочита да разкаже какво се е случило в нощта срещу 18 октомври, преди да даде показания. Не изглежда особено сигурна в органите на реда, че след като им разкаже за случилото се, може да се чувства спокойна за живота си.

„Нахлуха през външната врата на двора, започнаха да блъскат и по заключената на площадката, счупиха стъклото. Аз и Пламен крещяхме за помощ, но никой от съседите не се показа. Циганите бяха много. Сега ще ме пита кои са били, а аз не ги познавам – бяха много. И пак ще дойдат. Няма да ме оставят на мира, а аз живея сама и разчитах на внука ми Пламен, който, когато си беше в Айтос идваше да спи при мен. След нападението им те няма да го оставят на мира”, разказва Йорданка.

Тя сочи и една от обувките в малкото салонче, която останала от нападателите. Жената е изключително разстроена и изплашена. Докато разговаряме с нея в двора ѝ пред къщата, на около 150 м от нас, на своеобразното площадче, където е фаталното заведение „Арабски нощи” със залепен до него хранителен магазин, се е насъбрало множество сеирджии от ромите. Гледат враждебно, но не припарват заради полицейското присъствие.

След като полицйският автомобил отвежда баба Йорданка за разпит, екипа на Флагман.бг се отправя към "Арабски нощи", където Пламен и приятелят му Илиян Йовчев бяха прогонени, тъй като заведението не било направено за българи. По пътя между "Арабски нощи" и къщата на бабата на Пламен циганската ордата е преследвала, удряла с ритници и юмруци Пламен, докато стигне до дома на баба си. Ако патрулката не е пристигнала за минута-две след обаждането им на тел. 112 баба Йорданка казва, че двамата щели да бъдат мъртви, а къщата унищожена.

"Арабски нощи" всъщност е нощен бар. Отварял след 22:00 часа. Според един възрастен човек, собственичката Таня Стоянова от с. Дъскотна била забелязана само веднъж при оборудването на заведението. То се приемало като място, в което се събирали само ромите – нещо като анклав. Грешката на Пламен била, че около 1:00 часа след полунощ влязъл вътре да купи две бири.

ОЧАКВАЙТЕ ОЩЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!


Една от обувките на нападетелите още е в малкото салонче, където продължили да удрят Пламен, а баба му крещяла за помощ


Баба Йорданка пред къщата със високи огради, отправя се към полицейското управление


Докато двамата полицаи отвеждат  уплашената жена отсреща множеството от цигани – млади и стари наблюдаваше сцената като цирк


Т.нар. нощен бар "Арабски нощи" се намира на около 300 м от къщата на баба Йорданка, при вида на фотоапарат циганите се отдръпнаха, за да не попадат в кадър. Наблюдавах ни враждебно.


Ето ви и собственичката на нощния бар, който и довечера ще отвори врати


Така изглежда оборудването, виждат се и няколко наргилета


В долепения до "Арабски нощи" магазин се продават и банички. Вътре видяхме униформрен полицай, присъствието му беше дискретно