МВР назначи цялостна проверка на дейността на Второ районно управление в Плевен след излязлата информация за покровителство от страна на местния участък над наркодилърите в града.

Какво получава шефът на „Криминална полиция” във Второ РПУ-Плевен от обвинения за лидер на наркогрупа Ивелин Иванов Мечката? Има ли чадър? Колко и кои полицаи са свързани с него? Това трябва да установи проверката до 29-ти март, а при данни за престъпление материалите ще бъдат дадени на прокуратурата.

Главният секретар на МВР обясни, че проверките ще са две. Едната е по-конкретния случай, а другата е за дейността на въпросното районно управление.

,,Това е проверка – вътрешна, в ОД на МВР такава има разпоредена и от ръководството на министерството. Тя ще бъде тематична по дадена линия на дейност'', коментира Иванов пред Нова телевизия.

А пред нас проговаря нов свидетел от близкото обкръжение на Ивелин Иванов Мечката – казва ни, че лично бил пред магазина в деня на срещата.

,,Това, което знам – нали, което ми е известно от Мечката е, че в хранителния магазин му е дал 200 лева. Той ми го сподели, тогава се засякохме пред магазина в девети квартал'', заяви той и допълни, че парите са дадени с цел подкуп.

Мъжът е един от дилърите, задържани заедно с Мечката при акцията на Спецпрокуратурата през януари. Той твърди, че купил автомобил от същия полицай.

,,Ивелин – по прякор Мечката ми каза да я купя от него. Купих я за около 2 000лв. И в последствие, я продадох за 500лв.  Тя пушеше масло, не можеше да се заключва. Държах я няколко дена. Видях, че не става нищо от нея. Дадох я на Мечката да я кара. И той видя, че не става нищо от нея. Даже, мисля, че го спряха за без гражданска с тази кола. И я продадох'', добави още той.

В интервю преди дни самият полицай Цветомир Илиев заяви, че не знаел предварително кой ще дойде да купи колата му и отрече да е била в лошо състояние. Красимир Начев, директор на ОД на МВР-Плевен  обясни, че  до приключване на проверката, същият се намира в отпуска и съответно няма абсолютно никакъв достъп до масивите на вътрешното министерство и класифицирана информация. Обвиненият по наркоделото разказва още как той и други дилъри давали пари на полицая, ремонтирали ограда на вилата му и му помагали за пренасяне на кошери.

Засега от спецпрокуратурата не са разпитвали служителя на МВР и негови колеги. Проверките продължават.