Над 15 досъдебни производства са образувани в Районна прокуратура-Бургас във връзка с чл.355 от Наказателния кодекс – за неспазване на карантина при епидемия, пише "Флагман".

По новия закон за всеки нарушител се предвижда глоба от 5 до 50 хил.лева или до пет години лишаване от свобода.

Въпреки мерките, които законодателят е приел, част от лицата, които са поставени под карантина си мислят, че може да им се размине, шляят се по магазините и гостуват на свои близки.

В Бургаска област към този момент с мярка да не напускат пределите на жилището си са малко над 2 хил.души. За тях престоят в дома е задължителен, а тези, които са се самоизолирали поради техни съмнения или с превантивен характер, все пак имат възможност да излизат навън.

В последните дни са се случили доста куриозни случки..

Жена от кв.“Крайморие“, която е била поставена под карантина заради контакт с болен от коронавирус пациент, е пътувала до София, защото била командирована със заповед от шефа си. Тук забелязваме безотговорно поведение, както на самата пациентка, така и на ръководителя й, който също е бил под карантина.

Друг куриозен случай е регистриран в Поморие. Наш сънародник, който се върнал от чужбина, и е имал забрана да напуска дома си 14 дни, е излязъл посреднощ, за да си купи…още алкохол. Той бил видимо нетрезвен, отишъл до магазина, взел си пиячка, но по пътя усетил, че му липсва портфейла, след което се обадил на телефон 112, смятайки, че ще му разрешат проблема.


Полицаите бързо установили, че това лице няма право да излиза навън, заради което докладвали случая на прокуратурата, а прибирайки се в дома си, пияният помориец видял портмонето си на масата – ще изгори с няколко хиляди лева за абсолютна глупост.

Сред абсурдните случаи  е и този на семейство от ж.к.“Зорница“. Те се прибрали от огнището на коронавируса – Италия, но вместо да си стоят вкъщи, отишли на гости на свой близък. Сега и те ще понесат наказателна отговорност.

Мъж от ж.к.“Меден рудник“, който не е трябвало да напуска апартамента си, защото се прибрал от рискова страна, пък решил оползотвори времето и да направи ремонт. Не е ясно колко пъти е излизал, но служители на Четвърто РУП са го засекли пред железария в комплекса и веднага са докладвали случая на прокуратурата.

Друг бургазлия, също от ж.к.“Меден рудник“, е локализиран пред блока си. Полицаите поискали да установят самоличността му, но той категорично отказал и държал крайно агресивно. Срещу него се очертава да бъде повдигнато още едно обвинение.

Припомняме, че служители на ОД на МВР в Бургас следят за стриктното спазване на карантината и понякога посещават поставените под запрещение в домовете си по два пъти. Така ще бъде и този уикенд, както предупреди началникът на областната дирекция старши комисар Радослав Сотиров.

Въпреки предстоящото хубаво време, моята молба остава същата към всички граждани на Бургас: „Стойте си вкъщи!”, апелира той.