В крайно тежко състояние в отделението по гастроентерология в УМБАЛ Бургас е приет д-р Красимир Думанов - дългогодишен лекар в същата болница, специалист по образна диагностика.

62-годишният медик е бил прехвърлен тук от частния Център за настаняване и обгрижване „Йорк”- Поморие. Така е в документите, пише Флагман" и цитира колеги на лекаря, които са потърсили медиите и настояват незабавно да се предприемат мерки от страна на всички държавни органи - Прокуратурата, МВР, здравни власти, както и да се осигури правна защита на изпадналия в безпомощност  д-р Думанов.

През 2010 г. сем. Думанови губят единствения си син при трагичен инцидент. Оттогава докторът и съпругата му д-р Соня Вангелова, общопрактикуващ лекар вече не са същите хора. 

Малко по-късно докторът получава инсулт, който го обездвижва. Съпругата му не е в състояние да се грижи за него сама, защото и тя не е в добро здраве.

Заради това д-р Вангелова търси помощ и се доверява на Центъра на настаняване "Йорк", управляван от Галина Калвакова. Дава й права да се разполага с всичката му месечна пенсия, която не е никак малка - 800 лв.

През  декември 2017 г. д-р Вангелова изпада в кома поради влошено здраве и издъхва в УМБАЛ-Бургас на 16 янари т.г.

Ден по-късно съобщението за смъртта на д-р Вангелова пристига при съпруга й в Дома. Печалната вест напълно съсипва психически и без това неукрепналия след инсулта съпруг.

Според събраната информация чрез източник, който настоява за анонимност, към този момент, веднага след вестта,  на 18 януари, пациентът на хосписа е подписал пълномощно на двама души, живеещи на един и същ адрес в Бургас -  на Галина Калвакова и Мартин Стоянов, който е адвокат по професия. 

От този момент нататък с този документ д-р Думанов им дава права да управляват всичките му имоти и банкови сметки.

По неофициална информация в банковата сметка на съпругата му, на която той е единствен наследник има 80 хил.лв., които са от продажба на недвижим имот – апартамент в цетъра на Бургас, продаден само няколко месеца педи кончината й. 

Лекарят притежава на свое име и апартамент  жк „Зорница” бл.47 и в момента двамата му пълномощници могат да се разпореждат с него – в това число и да го продадат.

Пълномощното не е разписано, положен и само палецът на тежко болния пациент, който дори не може да се изрази. Самият той няма идея да е посещаван от нотариус. Всичко това се случва през поседите няколко дни преди да бъде преведен обитателят на хосписа в Поморие в УМБАЛ-Бургас.

Името на Галина Калвакова бе свързано преди 13 години със започнало разследване на земеделското министерство на  проект по САПАРД за строеж а хотел в Поморие. Хотелът е  изграден с европейски средства по мярката за развитие на селски туризъм - от три  фирми на свързани лица - ЕТ” Ивелина Калвакова”, ЕТ „Розалия Калвакова” и ЕТ ”Галина Калвакова”. Разследването не стигна до никъде и вероятно е прекратено, а Галина Калвакова управлява хоспис, същият този старчески приют, където до снощи бе настанен д-р Красимир Думанов.

В Центъра за настаняване  "Йорк" гледката е шокираща. Има едва три обитаеми стаи, а възрастните хора са заключени вътре и изоставени - няма нито сестра, нито персонал или поне пазач.