Софийска градска прокуратура /СГП/ повдигна обвинение на Магдалена Иванова – кмет на община Златица, за извършено от нея документно престъпление и за длъжностно присвояване в особено големи размери.

Магдалена Иванова е привлечена към наказателна отговорност, за това, че на 20.01.2014 г. в качеството си на длъжностно лице – кмет на общ. Златица, в кръга на службата си е съставила официален документ – декларация, в който е удостоверила неверни обстоятелства, с цел да бъде използван този документ като доказателство за тези обстоятелства, съобщават от Софийска градска прокуратура.

Неверните обстоятелства се състояли в твърдението, че проектът с предмет "Преустройство на първи етаж на Разширение на училище кв. 72, гр. Златица" не е финансиран от друг източник, различен от Публична инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие".

В действителност различните етапи от проекта, на обща стойност над 100 000 лв. /без ДДС/, били финансирани и изпълнени по договор между община "Златица" и частно дружество, твърдят от обвинението.

Кметът е изготвила официалния документ с невярно съдържание с цел да бъде използван пред Областния управител на Софийска област и така да се осъществи двойно финансиране на СМР.

Второто обвинение се отнася в периода за периода 14.07.2014 г. до 18.12.2014 г. За посоченото време с две отделни деяния в качеството си на длъжностно лице- кмет на община Златица, Магдалена И. осъществила длъжностно присвояване на сума в общ размер над 1 000 000 лв.

Средствата били отпуснати като целеви субсидии за капиталови разходи от Държавния бюджет на Република България по програма за 2014г. "Растеж и устойчиво развитие на регионите".

Спрямо Магдалена И. е взета мярка за неотклонение "подписка". Ако бъде призната за виновна по повдигнатото ѝ обвинение за престъпление по чл. 311 от НК, Магдалена И. може да получи наказание "лишаване от свобода" до 5 години, като съдът може да постанови и "лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност", допълват от прокуратурата.

Магдалена Иванова е кмет на Златица вече два мандата поред - от 2009 г. насам, като е издигната за такъв от БСП. Още през 2016-а, че тя бива разследвана за злоупотреби, в началото на 2018-а, пък от ГЕРБ подадоха сигнал до прокуратурата и сега най-накрая се стига до обвинение.