Още във вчерашния ден прокуратурата се самосезира. Става въпрос за разрушаване на дюни. Това е защитена територия. Това представлява престъпление от общ характер. Това заяви главният говорител на прокуратурата Румяна Арнаудова по повод унищожените дюни на плаж "Смокиня".

"Стартирано е наказателно производство. Вчера полицейските служители са установили самоличността на багеристите, които са осъществили заравняването. Късно снощи те са били задържани", заяви Арнаудова. 

"Установен е самият багер, който е бил открит в района. Получили са 1000 лева за услугата. Установен е и поръчителят на това действие. Той също е задържан", добави тя. 

"Обясненията на лицата нямат процесуална стойност. Двамата багеристи сочат, че са били наети от това лице. Той пък твърди, че той е собственик на имота, но не ги е наемал. Тоест налице са противоречия между тях", каза говорителката на прокуратурата. 

На въпрос дали задържаното лице, което е наело двамата багеристи, се казва Миро, Арнаудова отвърна: "Не мога да потвърдя името на лицето. Със сигурност поръчителят, който сме задържали, е собственик на имота. Той твърди, че не е знаел, че някой е извършвал действие там, което за нас е нелогично. Собственикът на имота е от Бургас. Багеристите са от село Варадиново. Предстои да установим всички обстоятелства. Мога да потвърдя, че няма извозване на пясък, а само заравняване, но и унищожаване на една защитена територия", завърши говорителката. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!