Военна прокуратура извършва проверка по сигнали срещу директора на Националната служба за охрана (НСО) ген. Ангел Антонов. Служители на поверената му институция съобщават за злоупотреби с управлението на служебния автопарк и ловното стопанство “Кричим”.
Антонов е разпитван 2 пъти вече в хода на проверката, показания са дали 25 негови подчинени, съобщиха двама от тях вчера. Военните обвинители проучили вече и някои договори за обществени поръчки, сключени от НСО, съобщава "Труд".

В проверяваните сигнали се твърди, че генералът, който е запален авджия, ловувал в “Кричим” сам или с другари, които нощували там, а стопанството било на загуба. Плодове, зеленчуци и риба, произведени от семейството на управителя, се консумирали от компанията. Ловните кучета на Антонов се хранели в стола на НСO.

Излетите и хайките за дивеч били маскирани като командировки. Същевременно нито един от държавните мъже, които НСО е призвана да охранява, не е пребивавал в бившия имот на Царя, а още по-малко е водил на лов там чужди държавници. Сериозни били и нарушенията в автопарка. По нареждане на главния гард на властта важни властимащи, без да подозират, се возели в коли на частни фирми, вместо в служебните, които им осигуряват висока степен на сигурност. А близки на ген. Антонов – включително негов роднина – карали автомобили, предоставени на НСО за “тестдрайв” от компании – вносители.

Сигналите, по които работят обвинителите с пагони, са получени в президентството и препратени до главния прокурор. Още миналата есен държавният глава Румен Радев изрази недоверие в шефа на службата за охрана, припомни нашият изпочник, като отбеляза, че Антонов напоследък е изгубил и доверието на премиера. Той е назначен за началник на НСО от президента Плевнелиев през 2014 г. Икономист е, но кариерата му е полицейска.

Той расте в нея от 1993 г. – оперативен работник в Първо РПУ, началник на сектор срещу пране на пари в НСБОП, шеф на криминалната (2010-2011) и националната полиция (2011-2013). Понижен е в длъжност в мандата на министър Цветлин Йовчев, но се издига пак след смяната на правителството и се оказва начело на държавните охранители. Служители на НСО разказват, че животът на началника им бил подвластен на две страсти – скъпите автомобили и лова.

Имал личен служебен парк от 4 лимузини и 2 джипа. Изписвал части за ремонт на служебния си мерцедес, но ги ползвал за личния. БМВ било пребоядисано и опразнено от оборудване, за да се вози с него Антонов. Той превърнал служебния магазин за стоки от първа необходимост в склад за ловни трофеи. Коли от провинцията разтоварвали в него дивечево месо. В стола на службата се правели туршии и компоти за шефа по рецепта за диабетици. Антонов отглеждал в двора кучетата си. Веднъж едно избягало и офицери от НСО го дирили по София. Дежурен автомобил носел дрехите му на химическо чистене…