В Асеновград избухна сбиване между тумба роми от квартал „Лозница” и състезатели от клуба по кану-каяк „Асеновец”. Конфликтът между ромите и гребците, започнал в късния следобед в понеделник в района на язовир „40-те извора”, където кануистите и каякарите от детско-юношеската школа на „Асеновец” провеждали редовна тренировка. Разпрата е започнала, когато две от момичетата от отбора са били нападнати и удряни от роми, плажуващи на язовира. По-късно конфликтът се пренася в Асеновград.
Едно от момичетата, намирало се в центъра на конфликта, е Биляна. Тя разказа за ужаса пред bTV.  „С моята приятелка карахме двойка. Трябваше да излезем на брега, но там имаше цигани. В началото ни казаха да ни помогнат, но после започнаха да ни се смеят. След това започнаха да ни замерят с топки и камъни, да плуват след нас и да почват да ни обръщат. След това казахме на друго момиче да извика треньора, защото се изплашихме. Ромите крещяха, че искат да ни убият и удавят”, разказа Биляна.

Един от треньорите дошъл и попитал ромите какво се случва, но те го нападнаха с камъни и столове. „Разбрах, че има проблем на другия бряг. И тръгнах натам. Попитах ги какво става, но те започнаха да ме замерят с камъни. Замеряха ни с кой каквото види. С нас имаше малки деца. Не знаехме какво да правим. Взеха ни греблата и започнаха да ни удрят с тях”, разказа треньорът Йордан.  Той показа редица наранявания по ръцете главата и тялото си. „Никой не сме провокирали, обиждали или сме търсили физическа разправа”, каза още Йордан.

На свой ред другият треньор Иван разказа: „Тръгнаха към нас с камъни и метални столове. Първо започнаха да налитат на децата. Започнахме да ги пазим, тогава те налетяха и нас. Взеха ми греблото, налагаха мен, колегите и децата с него. Спасихме се от ситуацията, когато дойде нашия колега Георги, който им привлече вниманието и ние успяхме да се изтеглим”. „Много зверски биеха. Мислех, че в Асеновград всичко е приключило. Но там са ги причакали с дървета, колове и брадви. Това се случва пред черквата. Пред болницата също са се събрали 50 човека. Било е като на война”, разказа на свой ред Камен Куцеев.

Треньорът Йордан разказа още, че ромите се заканили, че ще му отрежат първо неговата глава, а след това ще бъдат обезглавени и децата. А после и клубът им ще бъде опожарен.

Също стана известно, че ром е влачил друг мъж с колата си поне 5 метра. Майка на едно от битите деца също се включи в разговара. Беше нещо страшно. Бяхме 5 души срещу 50 роми. Съпругът ми също пострада. Опитаха се да ни прегазят с кола. Синът ми е пострадал тежко. Бит е с метален прът. Детето ми е много уплашено. Няма да го пусна вече да тренира. Изпитваме страх, каза жената.  

„Нашите служители са действали адекватно. Има 8 души задържани. Тези действия са се случвали пред очите на много граждани, но никой не е подал сигнал. За нас е важни да има подаден сигнал, за да може нашата реакция да бъде бърза и адекватна.”, каза главен комисар Христо Терзийски в студиото на телевизията.