47-годишният Даниел М. ще остане за постоянно в ареста заради обвинение, че блудствал с две от малолетните си дъщери – на 11 и на 12 години. Той е задържан след сигнал, подаден от самите деца.

От пресцентъра на съда съобщиха, че разследването е започнало на 15.11.2020 г. след подаден сигнал за престъплението, а ден по-късно Даниел е привлечен като обвиняем.


Той е безработен, осъждан, като са му налагани наказания „лишаване от свобода“, включително изтърпени ефективно. Има множество криминални регистрации, включително и за блудство с малолетно дете от 2006 г.

В хода на досъдебното производство са налице данни, че е упражнявал домашно насилие спрямо децата и жена си, с която съжителства на съпружески начала. В домакинството живеят 8 деца. Събрани са данни, че е агресивен и конфликтен, включително към съседите си.

Адвокатът на Даниел М., заяви че обвиняемият с съдействал на разследването и имал интерес от разкриване на обективната истина. Бил строг баща, който държи децата му да учат и да не вървят по лош път.

Авторството на деянието било спорно, тъй като се базирало единствено на показанията на две малолетни деца. Майка им заявила, че не е ставала свидетел на подобни посегателства.

Няма опасност 47-годишният мъж да се укрие, тъй като има постоянен адрес, увери защитата. Освен това Даниел бил с диабет на инсулин и престоят в ареста щял да вложи здравословното му състояние.

Според прокуратурата необходимостта от най-тежката мярка за неотклонение се обосновава от висока обществена опасност на деянието и обвиняемия. 47-годишният мъж е бил осъждан ефективно, но това не му е подействало възпиращо и той не се е поправил.

Варненският окръжен съд прецени, че доказателствата по делото са достатъчни, за да бъде направено обоснованото предположение за съпричастност на Даниел М. към авторството на деянието.

Съдът не прие и защитната теза, че след като свидетелските показания са дадени от малолетни деца, не бива да се считат за надеждни. Определението за постоянно задръжане под стража може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна.