Прокуратурата и ДАНС работят по случай на покушение срещу журналист от програма "Хоризонт" на Българското национално радио.
За случая, станал в неделя, бе съобщено едва днес заради съображения за сигурност. Поради същата причина не се посочва името на журналиста. Прокуратурата е предприела всичко необходимо за разкриване на извършителите и евентуалните подбудители на покушението, каза софийският градски прокурор Николай Кокинов. Той окачестви случая като "посегателство върху свободното слово".

Инцидентът станал в неделя, преди излъчването на разследване на журналиста. Малко след 20.00 ч. автомобил с неизвестен засега водач се опитал да го прегази на трамвайна спирка в близост до сградата на националното радио. БНР уведомило официално прокуратурата за инцидента и "в мига, в който получихме жалбата, тя беше разпределена на дежурен прокурор, който незабавно изготви постановление и възложи извършване на проверка на Столичната дирекция на вътрешните работи. Разговарях с колегите от полицията, които вече са се разтърсили и издирват записи от охранителните камери, които са на близките кръстовища, където се е случила въпросната случка. Издирват и автомобила с регистрационните номера, който е бил записан от жалбоподателя. Предстои да бъде установено и лицето, което е управлявало автомобила", каза Кокинов.

Той уточни още, че от около година насам това е първият опит за покушение над журналист, по което градската прокуратура работи. /БЛИЦ