"Не разполагахме с точни данни къде се намираше къщата. В средата на януари изготвихме до испанските власти европейска заповед за разследване. Поискахме да бъде намерен този обект, да бъде извършено претърсване в него и личен обиск на лицето Георги Семерджиев". Това коментира в ефира на Нова телевизия зам.-главният прокурор Иван Гешев във връзка със задържането на семейство Арабаджиеви в близост до Барселона. 

"Не може да коментираме от кого получихме информацията къде се укриват. Не мога да ви кажа как са се предвижили между Франция и Испания. Не мисля, че са имали някакво съществено затруднение да се предвижат. 

Не казах, че се укриват във Франция. Не е ясно колко време са се укривали в Барселона, най-вероятно от началото септември.

Не е коректно да даваме информация за лица, които не са обвиняеми. Той е лице, което се издирва по искане за арест и екстрадиция от швейцарските власти във връзка за дело за пране на пари и кокаин", добави още той по адрес на Георги Семерджиев. 

"Знам, че е извършван опит за покушение над Семерджиев. До колкото знам няма задържан. 

Едва ли Арабаджиеви са оказали съпротива при задържането. Процедурата е доста по-бърза в ЕС, може би още днес ще бъде преведена европейската заповед за арест. Най-краткият срок за екстрадиране ще бъде 15 дни, ако те бъдат съгласни. 

Нормално е всеки, който се укрива, да прави всичко възможно да се защитава", обясни още Иван Гешев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ