Сделките на "Кинтекс", които се разследват, са за милиони, заяви заместникът на главния прокурор Иван Гешев пред журналисти по повод акцията на специализираната прокуратура в държавното оръжейно дружество, за която БЛИЦ съобщи първи. 
 

"Става въпрос за дело след извършена инспекция, в хода на инспекцията в "Кинтекс" съответните инспектори са констатирали нарушения и данни. Накратко - става въпрос за няколко сюжетни линии, основната е, че "Кинтекс" сключва сделки с различни страни като Индия и др., няма данни за Украйна и за Сирия, проверяваме абсолютно всичко, обаче.
 
Доставката се извършва от български оръжейни производители, а договорите са между "Кинтекс" и съответните държави. Българският производител, сигурно съвсем случайно, или някои от тях, предлагат некачествена продукция, за което неустойките се плащат от "Кинтекс". Който не предприема нищо, за да възстанови тази щета като си потърси парите от съответния доставчик, с който има съответните договори - става дума за различни фирми.
 
Сигурен съм, че става дума за нещо съвсем случайно, но в крайна сметка излиза доста по-евтино за съответните оръжейни производители, които произвеждат некачествена продукция", обясни Иван Гешев.
 
"Общо взето доставчиците, за които са констатирани нарушения са три - няма да цитирам имена, защото трябва да съм абсолютно прецизен, тъй като не съм наблюдаващ прокурор по това дело", добави председателят на Специализираната прокуратура. 
 
Запитан дали има политически чадър над тези сделки на "Кинтекс", той отговори "Всичко е възможно".
 
Иван Гешев добави, че утре ще се прецени дали ще бъде призован под наказателна отговорност служител на "Кинтекс", като предупреди, че заради сложността на подобни дела да не се очаква "някакъв супер бърз резултат".

На въпрос на журналисти дали ще се разследва Лозан Панов за връзките му с фирма Артекс, спецпрокурорът посочи, че не е съвсем в час с динамичната политическа и всякаква друга обстановка. "Не разполагам с достатъчно данни", заяви Гешев.


Оператор: Съйко СЪЕВ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!