Със заповед от 25 юни 2015 г. на министъра на вътрешните работи, директорите на СДВР и ОДМВР определиха разследващи полицаи и служители с оперативни функции, които да работят по досъдебни производства за престъпленията по членовете от Наказателния кодекс, инкриминиращи жестокостта към животни. Към момента в структурите на МВР има 433 служители, които са ангажирани с разследвания на подобен тип престъпления и на които са подсигурени 29 автомобила – по един във всяка областна дирекция и два в СДВР.

В резултат на стартиралата в това направление дейност, от 1 януари до 31 май 2018 г. има образувани 203 досъдебни производства по трите текста от НК. В сравнение със същия период на миналата година, досъдебните производства са били 131.

От месец декември 2017 г. до момента, има 20 присъди по производства, водени от служители на МВР по трите текста в Наказателния кодекс, инкриминиращи престъпленията срещу животни. Най-тежкото наказание, наложено до този момент, е лишаване от свобода при строг режим, на млад мъж, умъртвил кучето на своите родители, за да им отмъсти.

Освен по разследвания на подобен тип престъпления, служителите от тези звена работят и по линия на превенцията. Припомняме една от последните прояви -  служителите се включиха в организирания от Националния дворец на децата в София и Фондация „4 лапи“ формат по повод 1 юни и разказаха по достъпен за децата начин какво представляват престъпленията срещу животни.