Николай Русинов - Чеци е агресивен, показва психопортретът на Чеци, изготвен от експерти по време на процеса срещу него. По време на заседанията на съда прокуратурата цитира свидетелски показания, че като се напие, Русинов става циничен и агресивен. Същото твърди и заключението на психологично-психиатрично-сексуалната експертиза, че той притежава увереност, неотстъпчивост, импулсивност, самонадценяване и понижен самоконтрол, както и желание да доминира, пише столичен ежедневник.
Психолози описват Николай и като аутсайдер, който има проблеми и комплекси в общуването. Седмици след жестокото убийство на Яна във Фейсбук се появи група в защита на Чеци. Негови приятели твърдяха, че той често е душата на компанията. Обичал да помага, да дава обещания, да организира купони и да готви. До трагедията с момичето Русинов живеел на семейни начала с жена, от която има и момченце. 

Припомняме, че вчера Върховният касационен съд изненадващо върна делото за убийството на Яна Кръстева на Апелативния съд, който реши, че Николай Русинов ще лежи 19 години в затвора. Така с основание бе повдигнат въпросът ще се измъкне ли от правосъдието Чеци, или напротив - ще е зад решетките до живот. Мотивите на съда, за да върне делото отново, са странни - не е напълно ясно кой е „авторът" на престъплението. Решението е повече от учудващо, при положение че присъдата мина три инстанции и влезе в сила окончателно. Не става ясно какво е дало повод на магистратите след толкова време да намерят пропуски по делото. Съдът остро критикува разследването и обвинението и посочи, че доказателствата и тезата, че Чеци е убиецът, не са достатъчно категорични. 

Веднага след присъдата от 19 г. роднините на зверски умъртвеното момиче в Борисовата градина скочиха, че Чеци не трябва да излиза от затвора, докато е жив. И поискаха да остане решението на първоинстанционния Софийски градски съд, който година по рано даде до живот на Русинов.