Организирана престъпна група бе разбита от криминалисти на Девето РУМВР в столицата. Членовете й извършили поредица измами, като използвали една и съща схема за заблуда на софиянци. Щетите възлизат на обща стойност около 72 000 лева.
От края на миналата година, до последната регистрирана на 16 февруари измама в Девето РУМВР са заведени девет преписки по идентични случаи. Неизвестни се представяли с малки имена и обещавали възнаграждение, ако изтеглят кредити от различни банки. С парите трябвало да купят бяла и черна техника на изплащане от две точно определени вериги, които предлагат тази услуга. Всеки един от “клиентите” е “мотивиран”, че стоката заедно с документите ще бъде върнати през задния вход в склада на магазина от човек, представял се за служител в обекта, а кредитът ще бъде заличен. Това така и не се случило – кредитите оставали, а и обещаните “възнаграждения” не идвали.
По случая е изготвена подробна справка за всяко едно от извършените престъпления от групата, събраните материали са докладвани в СГП.
На 25 февруари под наблюдението на прокурор от СГП е проведена спецакция. По време на извършваща се измама в района на един от магазините - в ж.к. Люлин, е проследено движението на купената чрез изтеглен кредит стока, предадена малко по-късно на участник от групата. Докато я продавал на трети човек в кв. “Света Троица”, е задържан 35-годишният Б.И., неизвестен до момента на полицията.
По време на следващо уговаряне на същата жертва да тегли следващ кредит са задържани 35-годишната Н.Р. - организатор на групата и 31-годишната Р.И., известни на МВР. На тримата е наложена мярка за неотклонение за срок от 72 часа. В хода на оперативно-издирвателната работа като участници в престъпната група са установени още двама - 56-годишният Т.Й. от гр. Кюстендил и 52-годишната Р.Б. от Костинброд. Работата по документиране на цялостната престъпна дейност на групата продължава. /БЛИЦ