„Нюз ъф дъ уърлд” съобщава, че е разкрил група, която е продавала фалшиви български паспорти в Лондон. Шефът на бандата твърди, че е получавал документите чрез човек, свързан с вътрешното министерство в София.
Продължилото три месеца журналистическо разследване на британския вестник „Нюз ъф дъ уърлд” е установило, че групата е използвала две джамии в Лондон, за да продава фалшивите документи, надявайки се, че полицията няма да посмее да ги обискира, за да не раздухва расово напрежение.

Вестникът е бил уведомен за престъпната дейност от човек, когото бандата се опитала да вербува. Пред журналистите той показал български паспорт, издаден в София със сериен номер, снимка и подпис, покрити със защитно ламинирано фолио.

Документът е бил с официален герб и холограми.

Репортер на вестника се свързал с шефа на бандата, представяйки се за ислямски екстремист, който търси документи за няколко радикални мюсюлмани, опитващи се да избягат от закона. На последвалата среща се оказало, че шефът на престъпната група, която търгува с фалшиви паспорти е 29-годишен мъж от Бангладеш. Той се похвалил, че е помогнал на повече от 50 души да влязат незаконно в Обединеното кралство и уточнил, че става дума за истински документи.

„Дайте ми ваши снимки и си изберете име и след четири седмици ще имате нова идентичност”, казал престъпният бос, уточнявайки, че България е в Европейския съюз и притежателите на новите документи ще могат законно да живеят във Великобритания и да се възползват от безплатното обществено здравеопазване, като и да пътуват свободно.

„Това са 100% истински паспорти. Познавам българин, който има връзка в тяхното вътрешно министерство. Така ги получавам. Обикновено взимам по 2500 паунда на паспорт, но щом ще искате повече, ще ви ги направя за по две хиляди лири”, заявил пред репортерите на „Нюз ъф дъ уърлд” шефът на бандата. Вестникът е уведомил британската полиция, която веднага го арестувала.

Това не е първият случай,

в който британски журналисти доказват, че български паспорти могат много лесно да бъдат купени на черния пазар. Преди две години телевизионно разследване на Би Би Си установи, че в София безпроблемно може да се намери фалшив документ за самоличност, който дава свободен достъп до Европа. Друга британска медия, таблоидът „Сън”, даже успя през 2006 г. да се сдобие с български паспорт на името на тогавашния британски вътрешен министър Джон Рийд. /ДВ