Разпоредителното заседание срещу двамата служители на Бургаския затвор, обвинени в непредпазливост, довела до смъртта на ексгарда Горан Горанов, се проведе днес в Районен съд Бургас. Стилиян Карчев и Ангел Мавров - достойни служители на реда с безупречна биография, категорично отказаха да признаят вина и настояха делото да се гледа по общия ред. Те са убедени, че ще докажат невинността си, съобщава "Флагман".

Общо 68 свидетели ще дадат показания във връзка със съдбоносния ден 25 март 2017 година, когато при 140 градуса Горан бе буквално сварен от повреда в парната инсталация в наказателната му килия в Зона II на Бургаския затвор. Сред тях са, както колеги на обвиняемите, така и затворници, станали свидетели на мъчителния инцидент.

Освен свидетелите, още 13 вещи лица ще бъдат разпитани, които ще дадат показания относно експерти и проби от анализи, проведени дни след мистериозната смърт на Горан Горанов.

Припомняме, че "спалното помещение" на Горан през последните 13 дни до смъртта му представлява килия с площ 5 кв.м. - тип "запечатка" - най-ужасното място за изолация в затвора, намиращо се във Втора зона, където е усилено строгият режим.

Според близките му той изобщо не е имал легло в т.нар. от прокуратурата "спално помещение". Настанили го там заради буйстването му в помещение с друг съкилийник, надзирателите му сложили само един дюшек. Стилиян Карчев и Ангел Мавров са обвинени в причиняване на смърт по непредпазливост, тъй като са забелязали парата, която е излизала от килията на затворника, но не са предприели мерки, също така не са реагирали на виковете му за помощ в последните му минути.

Смъртта на ексгарда е настъпи в следствие на термична травма – заради изтичането на водните пари е попарване на дихателните пътища – дехидратация, както и изгаряния на 53 % от кожата на главата.