Български телефонни измамници изкарват по сто хиляди евро дневно в Гърция. Това съобщава БНР, позовавайки се на Националната полиция. 
Телефонните измамници са започнали да действат в Гърция след кризата с банковата система там, когато хората масово са изтеглили парите си и ги държат най-често в домовете си. 

"Схемата, по която се действа в Гърция, е абсолютно идентична със схемата, по която се действа в България. На практика контингентът, който извършва престъпленията на територията на Гърция, това си е контингентът, който извършваше, а и продължава да извършва престъпления на територията на България. Намират хора, които са живели или говорят гръцки език. Това е основното. Съответната група започва да работи на територията на Гърция, а мулетата в някои случаи са български граждани, в някои случаи са и гръцки граждани", разказва Стефан Попов от Националната полиция.

Освен в Гърция родните телефонни измамници действат и в Турция, а в МВР има оперативни данни, че телефонни измами се извършват от наши сънародници и в Италия. Новост е, че извършителите вече действат и от територията на Румъния и Сърбия, като използват предплатени карти на мобилните оператори в двете държави.