Признание на 26-годишен ром пред магистратите стана хит в кулоарите на съдебната палата в Смолян. Младият мъж е родом от Луковит, но живее в махалата зад бензиностанцията в смолянския квартал Устово. Преди около две седмици той купил старо ауди и решил да го продаде за скрап в Асеновград. Вдъхновен от очакваната печалба, той натоварил жена си и едно от децата си в колата и дал газ към Асеновград. Заедно с него потеглил още един автомобил с двама мъже от гетото. Ромите минавали през село Момчиловци с двата автомобила, когато местен полицай ги разпознал. Униформеният веднага подал сигнал на колегите си.

Започнала гонка по пътя към прохода Рожен. В района на местността Картола аудито прегряло, младият ром, благоверната му и синът им изскочили от колата и хукнали към гората. Студът обаче ги победил и след часове наред в балкана слезли в селото и се предали. Пред съда 26-годишният ром признал: "Аз, Исус и жената избягахме в гората". При проверката се оказало, че мъжът няма шофьорска книжка, а не може да запише и курсовете, защото не е завършил основно образование. В момента той е шестокласник в смолянско училище, макар да е баща на 3 деца. Едното от тях, което пътувало в колата по време на гонката с полицията, се казва Исус. Районният съд наказа рома с 1000 лева глоба за шофиране без свидетелство за управление.

В съдебна зала става ясно, че вторият автомобил също е управляван от младеж без книжка. Ченгетата успели да спрат колата в местността Картола, а от шофьорската врата изскочил 15-годишен хлапак. До него се возел 30-годишният му баща. Когато полицаите попитали таткото защо е позволил на непълнолетния си син да кара, той признал, че също няма шофьорска книжка, пише marica.bg.