На 29 декември след обяд 23-годишен пловдивчанин потърсил помощ в полицията в Първомай. Разказал, че около 15 часа станал жертва на измама на главен път Пловдив – Хасково. Обяснил, че пътувайки с автомобила си, преди разклон за село Бяла река, забелязал двама мъже и жена да махат за помощ покрай спрян в аварийната лента лек автомобил “Фолксваген” с немска регистрация.
Шофьорът веднага спрял. Когато слязъл от колата, бил заговорен от единия от мъжете на развален български език. Чужденецът успял да убеди младежа да му услужи с българска валута, давайки в замяна на получените 150 лева два пръстена от жълт метал, според чужденеца - златни. След проверка при бижутер обаче мъжът разбрал, че е подведен. 

По случая било образувано досъдебно производство, стартирали комплекс от оперативни действия под наблюдението на Районна прокуратура – Първомай. В хода на разследването бил изпратен снимков материал от камерите за видеонаблюдение на територията на община Първомай в Съвместния контактен център за полицейско и митническо сътрудничество на Дунав мост.

Благодарение на добрата координация и оказаното съдействие от страна на румънската полиция, скоро била установена самоличността на 43-годишния извършител и съучастниците му, 52-годишен мъж и 42-годишна жена. Тримата били обявени за издирване и при влизане в Румъния задържани. С постановление на районната прокуратура вчера на 43-годишния румънски гражданин е повдигнато обвинение, взета му е 72-часова мярка за неотклонение. Работата по пълното документиране на случая и установяване на съпричастността му към подобни престъпления в страната продължава.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ