Царя на рапаните е взривен преди 12 години от наемници от бившите съветски републики, по всяка вероятност руснаци или украинци. В това са убедени криминалисти, работили по разкриването на показното убийство на 52-годишния бизнесмен Йордан Харасимов– Рапана, или Даката, както е известен във Варна, пише Телеграф бг. 

Мотивите на поръчителите са свързани с нелегалния улов на калкан в Черно море, контрабандните канали с Турция и тлъстата за онези години сума от 4 млн. лева, които Царя на рапаните придобил като субсидия.

Намеренията на Харасимов били да инвестира в строителството на най-голямото рибарско пристанище не само във Варна, но и по цялото Българско Черноморие.

В морските среди упорито и дълго се говори за това убийство. Всички версии досега винаги са били свързани с бизнеса на убития, фирмата на когото "Север Експорт" ООД беше сред най-големите в търговията с рапани по родното Черноморие. 

Аудито се е взривило в движение.

Булфото

Тътен

На 24 февруари 2012 г. около 8 часа сутринта в района на кръстовището на ВИНС в морската ни столица по бул. „Княз Борис“ преминава „Ауди А8“.

 

Черната лимузина се кани да завие наляво, когато се разпуква на парчета и се забива в светофара. Чува се адски тътен, а група студенти от Икономическия университет изваждат чист късмет, тъй като са останали да изчакат на светофара секунди преди колата бомба да избухне.

По-късно ще се изясни, че адската машина е поставена под шофьорската седалка в автомобила и е задействана от разстояние с дистанционно.

Рапана загива на място. Лицето му е напълно обезобразено, а части от колата са се разхвърчали в радиус от 50 метра.

Вследствие на ударната вълна се образува огромна дупка в корема на Харасимов, а раната му е несъвместима с живота. Издъхва едва за 3 минути, още на място до идването на Бърза помощ. 

Колата се е спряла в острова между булевардите.

Булфото

 

Износ 

Образуваното разследване за убийството на Харасимов е едно от наблюдаваните от Европейската комисия. То бе включено в мониторинга на Брюксел и под специалния надзор от Висшия съдебен съвет.

Харасимов е известен варненски бизнесмен, бивш трикратен шампион по класическа борба. Председател на клуба по класическа борба „Локомотив 93“.  

Бизнесменът се прочува като Царя на рапаните.

Булфото

 

Притежава три риболовни кораба. Има и 15 декара база с пристанище, складове и преработващ цех в Южната промишлената зона на Варна.

В края на 90-те години става основен играч в износа на рапани за азиатския и американския пазар. Оттам идва и прозвището му в бранша - Рапана.

Държи монопола в изкупуването на рапани на север. Даката е и сред малцината босове в бизнеса със скъпия калкан. Сред последните му срещи ден преди убийството му е с новоназначения шеф на варненската инспекция по рибарство, с когото са обсъждали точно правилата за улов на калкан. 

Любимец 

Бившият трикратен шампион по класическа борба бе харизматична личност. Любимец на всички във Варна и познат като човек, странящ от големите силови групировки, макар и самият той да е с борческо минало.

Всички, които ловяха риба от Варна до Дуранкулак, разчитаха на неговото изкупуване. Говореше се, че има връзки с висши полицаи и прокурори.

Близка на Харасимов бе дама с научна титла, която доказваше, че дънното тралене трябва да бъде разрешено, за да бъдат унищожени рапаните, които изяждат мидите. При справка в открити източници през търсачката Гугъл името може лесно да бъде открито, твърдят запознати. 

Поръчка

Нищо обаче за убийството на Даката досега не е доказано. Няма резултати от камерите пред Икономическия университет, за които се твърдеше, че са запечатали две черни коли, които са следвали Харасимов, преди да бъде взривен.

Не бе открито нищо и в храстите на Морската градина, откъдето също бе възможно да е задействано дистанционното за бомбата.

Изпълнителите на мократа поръчка са изключителни професионалисти. Даката излязъл от дома си в бл. 183 в кв. „Чайка“ и поел към офиса на фирмата си „Север Експорт“ под моста за кв. „Аспарухово“.

На 20-ина метра преди светофара на ВИНС бизнесменът се престроил в крайната лява лента, за да направи ляв завой по бул. „Цар Освободител“.

Само за няколко секунди около аудито няма други автомобили преди кръстовището. Точно този момент е използван от килъра, за да задейства детонацията на бомбата. Очевидно целта е била да няма други жертви. 

Рапана изкупувал целия улов на рибарите 

Наложи цацата на световните пазари 

Данчо Рапана успява за няколко години да наложи българската черноморска риба и дори цацата на световните пазари. Изкупувал от рибари по цялото Северно Черноморие.

Започнал да навлиза и в Южното. Конкурирал Турция и Гърция в търговията с риба.

Говори се, че е имал тъмни сделки в търговията с калкан, но така и нищо не е доказано. Изнасял родния улов за пазари в Украйна, Русия, Близкия изток и Азия.

Имал редица конкуренти и засегнал сериозни интереси. Няколко години след смъртта му вече рибата по родното Черноморие не само не се изкупува в чужбина, но и наши търговци започват да внасят от Турция и Гърция и да заливат пазара.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук