Издирван за няколко престъпления, сред които въоръжен грабеж, принуда и блудство, беше задържан при реализация на полицията, осъществена с помощта на оперативна информация, подадена от БЛИЦ.
Христо Дончев бе заловен на варненската автогара в момента, в който се качваше в автобус за София, видя наш репортер. 25-годишният рецидивист бе закопчан за секунди и напъхан в патрулка, като преди това три дни се укриваше от издирвачите на Криминална полиция.

Гнусното посегателство в един от култовите барове в центъра на Варна се случва в нощта на понеделник срещу вторник. Христо, който излязъл от затвора малко преди миналата Коледа, бил клиент на заведението, но от онези - „от дъжд на вятър“.

Преди около месец и половина си позволил да направи дебелашки намеци за интимна близост на барманката на завeдението, но мераците му били вежливо парирани от страна на момичето.

В понеделник вечерта Христо отново се появил в бара и започнал да си поръчва уиски. Час и половина след полунощ, когато вече нямало други клиенти в заведението, той взел ключовете на барманката и заключил.

Докато момичето се усети какво става, бившият пандизчия опрял нож в гърлото ѝ и тя нямала възможност да се добере до паник бутона.
 
От там насетне вече започнала 3-часова агония за барманката. БЛИЦ ще спести гаврите и униженията, на които била подложена тя. Единствено хладнокръвието ѝ я спасило от изнасилване.

След като похотливите му мераци стихнали, Дончев започнал да крещи на барманката да му покаже къде се намира сейфът. Въпреки че такъв няма, рецидивистът обърнал цялото заведение с хастара навън да го търси.

Отварял дори ширма, разбил и електронния дартс. През цялото време сипел закани към момичето и го заплашвал, че ще го изнасили, ако не му покаже къде е сейфът. Не го стреснали дори предупрежденията на барманката, че камерата в заведението записва.

Присъствието на извършителя било запечатано на кадри и от външната камера. След като видял, че няма сейф, Дончев взел наличния оборот – около 500 лева, а също така натъпкал джобовете си с банкноти в различна валута, надписани и оставени от благодарни клиенти. На излизане пандизчията грабнал и две бутилки скъпо уиски.
 
През цялото време телефонът на барманката, който бил в задния джоб на извършителя звънял, защото нейна приятелка я чакала да иде до тях.  Христо, естествено, държал ножа и не ѝ давал да отговори на повикванията.

Като тръгнал да излиза обаче, го оставил. Момичето веднага се обадило в полицията и на мястото бил извършен оглед. Случаят бил докладван на дежурния прокурор в Районна прокуратура – Варна, Здравка Задгорска, която моментално разпоредила извършването на незабавни процесуално-следствени действия.

Паралелно с това, пострадалата барманка предоставила данни за извършителя – имена, а също така и  адреса, който разбрала от свои източници. В последствие по следите на Христо тръгна и БЛИЦ.

Медията ни успя да се добере до полезна оперативна информация, която помогна на издирването и последва безупречна реализация на полицията, проведена под прякото ръководство на прокурор Задгорска.
 
Задържането на Христо Дончев стана мигновено, без той да има време да окаже каквато и да била съпротива. Патрулен автомобил го откара в Първо РПУ, където на следващия ден той е бил категорично разпознат от пострадалото момиче.

Тъй като случаят представлява престъпление, извършено в условията на опасен рецидив, материалите по делото са предадени на Окръжна прокуратура.

Междувременно съдът уважи искането на държавното обвинение Христо да остане в ареста, защото са налице категорични данни, че той е автор на деянията, а също така – че има опасност да се укрие, ако бъде оставен на свобода.
 
Орлин ФИЛИПОВСКИ, БЛИЦ
 
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!