Специализираният наказателен съд ще излезе с решение по сагата ЕВН следващата неделя, в която подсъдими са бизнесменът Иво Прокопиев, бившите министри на енергетиката и на финансите Трайчо Трайков и Симеон Дянков.

Първоначално съдът пришпори процеса и планът беше още тази вечер той да се произнесе. След близо 14 часа заседание, в които имаше обяснение на подсъдимите и пледоарии на страните, завършили след полунощ, съдията отложи делото и го насрочи за нова дата, уточнява БГНЕС.


В съдебната зала бизнесменът Иво Прокопиев заяви, че не знае в какво е обвинен. Той коментира още, че предложението за приватизацията на ЕВН е било направено по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

„Не разбирам в какво съм обвинен. Как може да има обвинение в криминално престъпление при изразяване на мнение на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, чийто решения не са задължителни, а консултативни“, попита подсъдимият Прокопиев.
Той обясни как и защо „банките са ограничили достъпа до кредитите“ и защо била настъпила „кредитната суша“. Прокопиев коментира пред магистратите причините, довели до въпросната финансова криза и подчерта, че с тази сделка е бил намален държавният дефицит във въпросната година.

В една от почивките на състава бизнесменът и издател каза няколко думи. „Видяхте колко абсурдни и нелепи са всички обвинения – изобщо без липсата на каквато и да е причинно-следствена връзка. Единственото, което очакваме оттук нататък е силна защита и справедлива съдебна присъда“, заяви той.

Обяснения по делото, чрез скайп връзка, даде и бившият финансов министър Симеон Дянков, който заедно с Трайков са подсъдими за продажбата на държавния дял в ЕВН на занижени цени и така държавата е била ощетена с милиони. Според обвинителния акт те са били подбудени от Прокопиев.

В съдебната зала Дянков се оплака, че го съдят. По скайпа той се похвали, че е оставил финансите на държавата във “великолепно състояние”.

“Обвинението срещу мен е грубо нарушение на закона”, каза Дянков пред спецсъда. Бившият му колега Трайчо Трайков пък заяви, че не е занижавал умишлено оценката на акциите на ЕВН и добави, че не вижда в какво може да бъде обвинен. Настоящият кмет на район „Средец“ подчерта, че процесът се е отразил негативно на неговия живот и семейство.

Подсъдими по делото са и трима от служителите на фирмата на Прокопиев – “Булброкърс”. Единият от тях заяви пред съда, че сделката е била изненадваща и не вярвал, че ще се случи. Причината – никой не искал да купува, тъй като било време на криза.

Според служителя на Прокопиев – “Булброкърс” си свършила перфектно работата и сделката била успешна.

В зала наблюдаващите прокурори – Наталия Станчева и Емил Петров, които имаха 6 часова пледоария, поискаха на тримата обвиняеми да бъде наложена около половината от полагащото им се наказание в Наказателния кодекс ефективно наказание, глоба и затвор.

„Първото престъпление е злоупотреба с доверие. Това, в което обвиняваме „Булброкърс“, съответно г-н Евстатиев и Петър Василев, че те са занижили първоначалната минимална цена, на която са пуснали акциите на пазара. Те са използвали некоректни формули и непреработени за нуждите на приватизацията съобразно българския пазар“, заяви прокурор Петров.

Той посочи, че причинените щети на държавата са за милиони лева.

„Ние ги обвиняваме за около 7 милиона и нещо, Трайчо Трайков за над 31 млн. лв. и г-н Дянков също за 7 млн. лв.“, уточни той.

Попитан защо на заседанието не присъства представител на Агенцията по приватизация, Петров обясни, че тя е била превърната от Дянков и Трайков в пощенска кутия.

Прокопиев се мята като риба на сухо пред съда за ЕВН

„Така са поставени задачите, че всичко се върши от инвестиционния посредник. На тогавашния изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и предприватизационен контрол Емил Караниколов, сегашен министър на икономиката, са казали, че инвестиционният посредник извършва всичко и той носи цялата отговорност.

И точно затова е направено, за да няма скандали около съответния министър. Затова отговорността е прехвърлена на инвестиционния посредник. Затова в Агенцията по приватизация никой не приемал оценката, никой не е проверявал, въпреки че защитата твърдеше обратното“, обясни още Петров и добави, че именно Дянков е възпрепятствал процеса и е настоявал да се приемат определени критерии за инвестиционния посредник, на които единствено е отговарял „Булброкърс“.

По думите му, според критериите, компанията е можела да вземе и трите конкурса, но това е нямало как да бъде допуснато.

Прокопиев, Дянков и Трайков са подсъдими за продажбата на 33% държавен дял от дружеството ЕВН през 2011 г. по предложение на Прокопиев. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!