Масивен инфаркт е причината за смъртта на Йордан Графов Божериков, по-известен като Данчо Графа, научи БЛИЦ Божериков е починал вчера. Той бе едно от легендарните лица от подземния свят в града на стоте войводи, споделят източници на БЛИЦ.

Името на Данчо Графа се появи за пръв път в публичното пространство през 2003 година, когато избяга от полицията докато дознателят и адвокатът му разговаряли. По него време той се свързваше с набирането на проститутки и разпространението на наркотици в Сливенска област.

През април 2017 г. Данчо Графа бе обвинен като тартор на организирана престъпна група, занимавала се от началото на с лихварство и рекет на територията на Сливен. В ОПГ-то бяха още четирима.

Групата им е действала от януари 2016 г. Близо 30 са свидетелите, пострадали от силовите й действия, които са дали показания пред съдия. Участниците предоставяли кредити срещу високи лихви, предимно от 500 до 1000 лв. и на малоимотни хора от Сливен и региона. При най-малко забавяне на плащанията от страна на кредитополучателите следвали заплахи и побоища.


Нерядко членове на групата нахълтвали в домовете на длъжниците и „прибирали“ телевизори, хладилници и други вещи, за да ги продадат и да върнат „инвестицията си“ заедно с лихвите. 

Местни хора разказаха пред БЛИЦ и пикантни случки от бурния живот на Графа, който остава скрит за криминалните анали.

"Има една случка с друг местен гъзар, син на големи бизнесмени. Онзи спал с бившата му жена и се похвалил на един-двама. Стигнало до Графа. Тоя го качил на Карандила, пикал върху него, карал го да му бие ч*кии. И всичко снимал. После чрез свои хора изпратил клипа на всички в града...

Половината Сливен беше гледал видеото. И то точно, докато въпросният беше кандидат за общински съветник. Майка му тогава вдигна патардия, разправяше, че е платила 100 000, за да убият Графа... Ама нищо, не го убиха", разказаха местни хора пред БЛИЦ.

"В дискотеките най-редовно беше гол до кръста с каубойска шапка и пистолет на кръста. Преди година се премести вече да живее в едно село Самуилово, до Сливен и се покри. Направи малко кафе в селото и всички мутри ходеха там да пият кафе", допълват източниците му.

Данчо Графа е женен и оставя сираче момченце на 3 години.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!