Секретен доклад на сръбските служби за борба с наркотрафика и организираната престъпност разкрива как е бил създаден един от най-могъщите престъпни кланове в света - Земунският. 

Към него в миналото гравитират и известни български босове от най-силните времена на групировките. Най-известният сред тях е Милчо Бонев - Бай Миле, който е близък със Сретен Йосич. През годините българската и сръбската мафия се преплитат и си сътрудничат в наркотрафика и контрола на дрогата, преминаваща през Балканите. 

Според информацията, изтекла в медиите, имало е разрив между популярните и у нас Душан Спасоевич Шиптара и Любиша Буха Чуме.Сръбските служби разполагат с информация, че Бука Чуме се съсредоточава върху своя бизнес и в един момент губи контрола върху престъпната организация, ръководена от Душан Спасоевич Шиптара, чиято власт пък нараствала прогресивно.

Твърди се, че първата конфронтация между тях избухнала през април 2002 г., след което групата на Спасоевич се нарича Земунски клан и започнала да работи отделно.

"Като формална причина за прекъсване на контактите с Буха, Спасоевич използва конфликта, в който влиза, с Драган Николич Теча, един от най-близките съратници на Буха, който подкрепя Николич в конфликта. Истинската причина Спасоевич да инициира конфликта с Буха е, че Буха започва редица легални и много печеливши бизнеси, но не включва в тях някогашния си ортак", се казва в доклада.

Службите смятат, че оттогава кланът Земун действа като една от "йерархично най-организираните престъпни групи в този регион, характеризираща се с висока степен на конспирация". Лидерите са били Спасоевич и Милорад Улемек Легия. Най-близките им сътрудници по това време са Миле Лукович Кум и Зоран Вукоевич Вук - началник на охраната на Спасоевич, убит през 2006 г.

В доклада фигурират още и имената на членова от прословутата престъпна организация. Сред тях са братята Милош и Александър Симович, братята Джордже и Душан Крманович, братята Сладжан и Нинослав Константинович, Владимир Милосавлевич Будала, Славко Стеванович Сумски и Деян Миленкович Багзи.Сред другите в Земунския клан са още Владимир Йованович Японец, Лоран Милич Локо и Драган Миладинович Гагек, които имат свои специализирани екипи.

"Йованович и Милич са се занимавали най-вече с разпространението на наркотици, докато екипът на Миладинович се специализира в кражби на автомобили", - се казва в доклада. 

Членовете на Земунския клан непрекъснато са се занимавали с продажба на наркотици, оръжие, нефт, нефтопродукти, крадени моторни превозни средства и са извършили по-сериозни кражби, както и отвличания и убийства.

За да разширят бизнеса си, те установяват отношения в Нови Сад с Ненад Опачич и Миладин Суваджич, Джур Мутав, по-късно сътрудник свидетел, и в Позаревац с Младич Мичич Пак (излежал присъдата си за наркотрафик, заради който е арестуван.

Близостта на Спасоевич и Опачич се доказва от факта, че Опачич кани всички членове на клана Земун на празник на „синята вечеря“, организиран от него на 7 декември 2001 г. в хотел „Парк“ в Нови Сад. 

Службите установяват в разследването си още, че членовете на клана Лоран Милич и Владимир Йованович поддържат тесни връзки с Веселин Бозович, за когото се твърди, че е един от босовете на черногорската мафия, както и с Мужко Катаник от Нови Пазар, който "е свързан с лица от Турция.

Те са в контакт и с Мирко Маренович от Белград, който „се занимава с подправянето на лични документи“. 

Твърди се, че Йованович е продал медицинското си оборудване на бащата на Маренович, което той е получил незаконно.

Йованович поддържа контакти и с Бран Мичунович, когото определят като "един от носителите на организирана престъпност в Черна гора", и неговия братовчед и най-близък сътрудник Сава Гърбович Джиджи.Спасоевич поддържа тесни контакти с Чедомир Михайлович, „американски бизнесмен от югославски произход, който в края на 2001 г. се наема да свърже Спасоевич с гръцки бизнесмени, с които той да завърти далавера.

Докладът цитира контактите на Спасоевич с хора от чужбина „от известен Джордж, бизнесмен от Гърция, след това от Мигел от Испания, Тони от Загреб, Джелай от Милано и мъж, известен с прякора "Йов от България“.

Превод и редакция БЛИЦ