Причината за изненадващата поява на бившия царски депутат Димитър Ламбовски в сценария за дискредитирането на премиера Бойко Борисов се оказа прозаична. В основата са две от целите, които преследват почти всички амбициозни мъже и жени по целия свят - парите и властта.
След излизането си от 39-ото Народното събрание Ламбовски започва строителен бизнес.

Негови фирми изграждат луксозния комплекс "Магнолия" в столичния квартал "Бояна", а след това се насочват и към съседна Гърция. В южната ни съседка Ламбовски построява три двуетажни къщи, които дълги години отдава под наем от по 1000 лева на ден.

Постепенно около него надвисват тъмни облаци. На 13 август 2015 г. Димитър Ламбовски открива граната, закачена на вратата на джипа му, паркиран пред ресторант в полите на Витоша. Конфликти в енергийния бизнес е една от основните версии за заплахата, по които работят криминалистите.

Предупреждение от изнервени кредитори е една от основните версии за бомбата.

Медийни публикации определят Ламбовски като сериозен играч и в енергетиката. Това става ясно в периода около изчезването на първият шеф на ДАНС Петко Сертов. В края на януари 2014 г. той се завърна невредим от Гърция, където прекара близо месец. Ден преди да изчезне, става ясно, че Сертов се е срещнал тайно с Ламбовски.

Покрай аферата тогава стана ясно, че бившият шеф на ДАНС е консултант във фирма за търговия с ток на Ангел Божилов, който бил в конфликт със съдружника си Димитър Ламбовски.

Бившият депутат от НДСВ влиза и в апетитния бизнес с погребалните услуги. Той има участие в частното гробище в Бояна, което е последен пристан на много наши милионери.

Изненадващо Ламбовски започва да трупа дългове. Според наши източници бившият депутат дължи солидна сума на кръвожадни столични лихвари, които вече му дишат във врата. Вероятно това е и основният му мотив отново да пропълзи на политическата сцена и да се присламчи към председателя на "Дай, България" Христо Иванов, виждайки в него спасителен пояс към следващото Народно събрание и изпълнителната власт.

За да се докаже пред засилилите се към властта "Агнешки главички", Ламбовски се съгласи да влезе третата част на сериала "Осемте джуджета" като "главен герой", който изпъква с грандиозни разкрития срещу прокуратурата и изпълнителната власт. На зрителите, видели кадрите, им направи впечатление обилната пот, която се стичаше по гологлавата му физиономия. Негови приятели отдават физиологичната реакция като резултат от зачестилите му срещи с огнената вода.

Ламбовски ходеше на "зиг-заг" и при уж случайната си среща с Христо Иванов, където изпусна репликата с посланието от Младен Михалев-Маджо. Тогава бившият царски депутат едвам се държеше на краката си.

Влечението му към новите постове е толкова силно, че Ламбовски се впусна и с нов гръцки сценарий, в който се опита да въвлече Бойко Борисов. Преди години измислени медии пуснаха фалшивата новина, че Борисов притежава остров в топлата държава, а сега Ламбовски пусна в употреба и нова "информация" за притежавана от него къща, замесвайки и името на Стоян Мавродиев.

Бившият изпълнителен директор на Българската банка обяви, че е наел гръцки адвокати, които от две седмици работят по жалба за изнудване срещу бившия депутат от НДСВ Димитър Ламбовски. 

Според Мавродиев Ламбовски е подел "клеветническа кампания", за да отклони вниманието от скандала с видеото, в което той се обръща към Христо Иванов с реплика за Младен Михалев-Маджо.

"След огромния публичен конфуз за председателя на партия "Да, България" и нестихващия скандал в определени медии бяха разпространени анонимни твърдения, че аз притежавам къща в Гърция, а за повече сензационност бяха намесени имената на премиера Бойко Борисов и на депутата от ДПС Делян Пеевски. В този компромат няма грам истина!”, написа Мавродиев в отворено писмо до медиите. 

Преди това Ламбовски изговори няколко несвързани изречения в любимата телевизия на протестиращите bTV, но след писмото на Мавродиев потъна в земята като къртица.

Мълчанието му обаче в този случай не е злато, а проява на гузна съвест. Или може би събира сили за участие в следващите епизоди от сценария срещу премиера...

Ивайло КРАЧУНОВ