Няма нови техники в престъпните групи, занимаващи се с телефонни измами. Методиката е една и съща – искане за съдействие на полицията при провеждане на акция за задържане на „ало" измамници, това заяви началникът на сектор „Измами” в ГД Национална Полиция – Златка Падинкова в ефира bTV.

Главният инспектор подчерта, че в повечето случаи, включително и при последните разбити банди, престъпленията се извършват от територията на Румъния. Използват се и румънски сим карти.

По думите ѝ дирекцията работи в посока да се ограничи телефонната комуникация от Румъния. Падинкова заяви, че от 2020 г. ще има промяна в режима на регистрация и активиране на предплатени мобилни карти в северната ни съседка.

Тя изтъкна, че е нужно време след проведените акции срещу измамниците, за да се наблюдава тяхното поведение и дали търпи промени.

Експертът обясни, че "ало" измамниците се свързват на случаен принцип с жертвите си, чрез произволен номер. Най-често това са стационарни телефони. По думите ѝ основният белег на телефонната схема е искането на парични средства, без значение по какъв начин и от кого.

Според нея има случаи, в които престъпните групи заявяват, че ще съхраняват парите. Падинкова беше категорична, че ако полицията се нуждае от съдействие на граждани, то ще има физически контакт и легитимация.

Една от крупните измами у нас включва 11-годишно дете от Стара Загора. Тогава престъпниците взимат над 53 хил. лв. В друг случай възрастен мъж дава 130 хил. лв и златни накити.

Измамата продължава три дни, като мъжът е бил убеден от „полицаите” да се премести в хотел, за да не компрометира акцията.

Относно последната разбита група за "ало" измами във Ветово, инспекторът обясни, че един от членовете е имал близки и междусъседски отношения с извършителите на жестокото убийство от Негован.

"Те са били съседи. Като е имало и пътуване до Румъния", поясни тя.

"Ремонти по луксозните домове на телефонни измамници са извършвали обвинените за двойно убийство Пламен Шляпашки и Георги Начев. Те са били майстори в жилище на един от задържаните телефонни измамници при акцията във Ветово.

Въпросното муле на ало терористите е имало близки отношения с един от двамата обвинени за разчленените трупове на семейство Атанасови, открити край Негован", допъли още тя.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!