Как работи схемата на телефонните измамници? Защо хората се подвеждат? Какви са наказанията за измамниците? Коментар по тези теми в студиото на Сутрешния блок на БНТ направиха д-р Пламен Димитров и Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията.

Ветово е началото на този модел с измамите, е категоричен Тихомир Безлов. Преди телефонните е имало друг вид измами. В няколко такива градове действат тези схеми - Ветово, Горна Оряховица, Павликени, Левски. Безлов твърди, че по коментари на разследващи, всичко е тръгнало от Ветово.

Преди десетина години цялата група е била около 1000 -1200 човека, сега се твърди, че работят около 200.

Според д-р Пламен Димитров в цял свят има този вид измамни практики. Този сценарий работи чрез психологията - присъствие, създаване на ситуация, в която се потапяш в контролирана от измамника реалност и губиш самоконтрол.

"Обикновено хората са предразположени. Психиката, както и тялото имат имунна система, която е отслабена. Самотата, страха - хората, които се чувстват неуверени, попадат в този сценарий. И то най-често как - чрез авторитета или страха, че някой е пострадал", каза още д-р Димитров.