Валентин Донев стана едноличен собственик на механа „Шато Антик” в Банско. Това е станало, след като чрез дружеството „Солвенте” ЕООД той е придобил фирмата „Адамант 70“ ЕООД, която се водеше собственик на недвижимия имот, изграден приживе от баща му Васил Донев-Доневио, пише struma.bg.

Банскалията беше застрелян до кравефермата си в разложкото с. Баня на 3 юли 2012 г. Килърите убиха и шофьора му Бинко Робов, както и работничката Емине Кьосова, които се возеха заедно с него в джипа му. Веднага след убийството му, останало неразкрито, започна съдебна подялба за наследството, в което беше и атрактивната механа. Освен имоти, четирите деца – Васил и Йорданка от първия брак и Васил и Мария от съжителството на В. Донев с Ивелина Андонова, наследиха и ипотечен кредит от 400 000 лв. на баща си. Валентин Донев, който сам погасявал месечните вноски към банката, осъди на два пъти малолетните си брат и сестра да му платят техния дял от погасяването на заема.

Впоследствие заведе ново дело за следващите вноски от 15 875 лв. Пред съда майката на малолетните деца Ивелина бе обяснила, че няма основание да дава тези пари. Валентин трябвало да си ги приспадне от наема, който получава от наследствената механа в Банско. Според съда обаче твърдението, че Валентин е отдал под наем заведението – в лично качество или като пълномощник на дружеството, останало недоказано. Съдебно-оценителна експертиза бе установила, че пазарната стойност само на част от имотите, които малолетните деца наследили в Банско и с. Баня, е 615 233 лв. След утихване на съдебните делби Валентин Донев изкупува дружествения дял от „Адамант 70” ЕООД от Велислав Гайдажиев и механата на стойност 328 050 лв. е апортирана в активите на фирмата му „Солвенте“ЕООД.

Преди месец обаче съдия изпълнител налага запор в полза на малолетните му брат и сестра върху част от капитала на фирмата в размер на 2838 лв. Наскоро Валентин Донев е изкупил и фирмата „БИД 2016“ ЕООД от банскалията Георги Благов, който е развивал разностранна дейност – развъждане на риба, продажба на селскостопанска продукция, дърводобив, екопроизводство на горива от биомаса – екопелети, енергийни трески, костилки, натрошени черупки от орехи, фъстък, изделия от дървесина и търговия с тях в страната и чужбина, строеж и обзавеждане на недвижими имоти с цел продажба; транспортни услуги, автомивка, авторемонтни услуги, хотелиерство и ресторантьорство.