Попълнете търсена ключова дума или фраза

Скандален ЧСИ от Пловдив присвоил близо 800 бона от клиенти

https://blitz.bg/kriminalni/skandalen-chsi-ot-plovdiv-prisvoil-blizo-800-bona-ot-klienti_news473611.html Blitz.bg

По 33 изпълнителни дела длъжниците внасяли пари, но те не стигнали до взискателите

Пловдив, България 22 Дек. 2016, 14:07 5184 прочита 0 коментара
Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу Атанас Атанасов. 50-годишният мъже обвинен за това, че в периода от 17 септември 2007 г. до 16 юли 2013 г., в Пловдив, в качеството му на длъжностно лице – частен съдебен изпълнител с район на действие Окръжен съд-Пловдив, е присвоил чужди пари - всичко на обща стойност 736 621 лева.
Парите са били дадени на Атанасов в качеството му на ЧСИ и поверени му да ги пази и управлява, като длъжностното присвояване е в особено големи размери. Атанас Атанасов е встъпил в длъжност на 3 април 2006 г. с подписване на клетвен лист пред Съвета на камарата на частните съдебни изпълнители и така придобил качеството на длъжностно лице.

Съгласно Закона за частните съдебни изпълнители/ЗЧСИ/ той е трябвало да има най-малко една специална сметка на свое име в банка за паричните средства, които получава от осребряването на имуществото на длъжници. При започване на дейността си Атанасов открил такива сметки в четири банки.

С решение от 15 юли 2013 г. Върховния касационен съд е оставил в сила решение на Дисциплинарната комисия на Камарата на частните съдебни изпълнители/КЧСИ/  от 23 ноември 2012 г., с което на Атанасов е било наложено дисциплинарно наказание – лишаване от правоспособност като частен съдебен изпълнител за срок от три години. Поради тази причина съдебният му архив е бил прехвърлен на негов колега със заповед на министъра на правосъдието.  

На 28 октомври 2014 г. КЧСИ е била уведомена за недостиг на средства в специалните сметки на Атанасов.  В тях се съхранявали внесените пари на длъжници, които частният съдебен изпълнител трябвало да преведе по сметки на взискателите. Изготвена била справка за движението на сумите по специалната банкова сметка на Атанасов.

Установено било, че по 33 изпълнителни дела длъжниците внасяли пари, но не са били извършени плащания по сметките на взискателите.  По делото е установено, че при управление на поверените му пари, собственост на длъжници, Атанасов не се е разпореждал с тях служебно, а го е правил в свой личен интерес - теглил различни суми, както и изплащал свои задължения към ТД НАП-Пловдив, Камарата на частните съдебни изпълнители, сметки за изразходвана електроенергия.

Заключението на назначена съдебно-счетоводна експертиза сочи, че в горепосочения период Атанасов се е разпоредил с общо 736 621 лева, които не са възстановени. Той не се признава за виновен по така повдигнатото му обвинение.

Припомняме, че името на скандалния частен съдебен изпълнител е замесено в множество скандали. През 2009 година той беше причакан и пребит пред дома си. Тогава се говореше, че побоят е дело на длъжник, който редовно погасявал задълженията си, но Атанасов прибирал парите за себе си. Има и редица недоволни пловдивчани, загубили заради малък дълг имоти и апартаменти, които запорира ЧСИ Атанас Атанасов.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам