На 24 февруари 2009 г. в 11.00 часа в кабинета на директора на Националния исторически музей представители на Националната следствена служба ще предадат около 2 000 културно-исторически ценности, върнати от съдебните власти на Република Италия на Република България.
БЛИЦ припомня, че античните предмета са с висока историческа стойност. Монетите са римски и византийски от сребро и бронз. Между тях има и керамични съдове. За първи път друга държава ни върна обратно  исторически предмети по легална процедура. Това стана през януари тази година. Предметите са били  нелегално изнесени от страната ни през 2005 г.  Експерти оценяват задържаните във Верона наши уникати на повече от 35 000 евро. Вероятно четирима нашенци ще  бъдат обвинени за трафика на културно-историческите цености - това са съпрузите Илиян и Павлина Иванови и Георги и Мариана Ненови. В началото на делото те бяха привлечени като свидетели по образуваното в НСлС дело. Карабинерите ги арестували на 27 май 2007 г., докато продавали монетите на изложение в малък италиански град.
Предполага се, че "арестуваните" старини са изнесени от бандата, обрала по-късно Великотърновския музей. Един от арестуваните във Верона бил брат на заподозрян за кражбата в музея , при който изчезнаха близо 12 000 старинни монети.
Операцията на италианските служби срещу нашата иманярска мафия била проведена на изложение на антики в град Веронафил. Семействата Иванови и Ненови продавали там антиките.
Те обаче не могли да представят пред карабинерите сертификати и документи за произхода им. При обиск у Иванов били намерени над 3000 евро. Това обстоятелство подсказало на чуждите ченгета, че част от нелегалните уникати са  вече продадени. Образуваното по случая дело било пратено на трибунала във Верона, а монетите прибрани в хранилището на музея Падуа.
Италианските следователи пратили съдебна поръчка до София да се направи експертизи, която да покаже дали римските монети са изкопани от наша земя. Нашите разследващи за кратко време събрали и пратили в Италия доказателства, че монетите са лежали стотици години дълбоко в пръста покрай Кнежа, а после са изровени и изнесени контрабандно.
Задържаните българи отричали всякаква вина. /БЛИЦ