Сравняването на шефа на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев с Остап Бендер не е унизително за честта и достойнството му. Това е решил Софийският районен съд по делото за обида и клевета, което беше заведено от Василев срещу Муравей Радев, информира Канал 3.
Банкерът даде на съд бившия финансов министър заради интервю в столичен всекидневник от август 2015 г., препечатано от новинарски сайт под ново заглавие. Василев се почувствал обиден и с унизени чест и достойнство, когато прочел, че "великият комбинатор Остап Бендер е надминат многократно от българския банкер".

Освен това бил оклеветен от твърденията на Радев, че той и семейството му "вече са имали достъп до гарантирания размер на депозитите". По този повод Радев  казва: "Уникална е безочливата наглост на Цветан Василев". 

Съдът, който издаде оправдателната присъда, обаче се мотивира така: "В романите на Илф и Петров литературният герой се стреми към натрупване на парични средства, което не би могло да се възприеме за позорно. Освен това с оглед характера на извършваната от Василев банкова дейност би могло да се проведе подобно сравнение по отношение на натрупаните средства от тъжителя и мечтата на литературния герой". За твърдението в интервюто, че Остап Бендер, който обичал да дели в съотношението "половината за мен, половината - за нас", е надминат от "българския банкер" съдът приема, че няма как да е обидно, тъй като е безадресно - не се споменава поименно никой. Дори да се приеме, че се подразбира, че става дума за Василев, сравнението не е проблем, освен това съдът не можел категорично да установи, че използваното сравнение е в негативен смисъл. 

Според магистратите изразът "уникална е безочливата наглост" пък изразява негативното мнение на Радев за точно определени действия на Василев. 

"Правото на свободно изразяване на мнение за нечия личност, в това число на негативно, е абсолютно гарантирано", пише съдията в мотивите си. 

Ограничението е единствено да не се отправят неприлични, вулгарни и нецензурни думи. Думата "наглост" не е обидна, само е натоварена с отрицателно значение. Не са клеветнически и думите "безочлив" и "уникален". А и публичните личности следва да понасят и негативните критични коментари за своите действия, заключава съдът. 

След като Радев е оправдан, разноските му за адвокат - 5000 лева, остават за сметка на Василев.

Предстои Софийският градски съд да разгледа делото като втора инстанция. 

Бившият шеф на КТБ, който се крие от българското правосъдие в Белград, е обвиняем в 146 престъпления за над 2 милиарда лева.