Две джебчийки с български паспорти са били арестувани на летището във Варшава докато се връщали отново в Полша след извършени по-рано кражби в страната - почти по същия начин както беше задържана и бившата посланичка на България в САЩ Елена Поптодорова, пише в. Монитор.


Бившата посланичка на България в САЩ Елена Поптодорова

За разлика от Поптодорова, която се размина с условно прекратяване на наказателното производство, според Комендатурата на полицията в Краков двете крадли ги чака до 5 години затвор.

Българките се занимавали с джебчийски кражби, а последния си удар направили в средата на юни в един от магазините в центъра на Краков. Използвали миг разсейване на туристка от Египет и я освободили от грижата за очила за 1500 лева и ок. 500 лева в местна валута. Веднага след удара духнали.Жертвата се усетила почти веднага за загубата и уведомила полската полиция. Със случая се заели криминалистите от краковската комендатура. С помощта на записи от виденаблюдението в района успели бързо да идентифицират извършителките, които се оказали две гражданки на България на 31 и 38 години. След кражбата двете напуснали страната. Завчера при влизане в Полша през ГКПП на летище "Шопен" във Варшава двете били разпознати от граничарите и задържани.

След отвеждането им в полицията крадлите били уличени в участие в още една джебчийска кражба в столицата Варшава. Полицията в Малополската област, чиято столица е Краков разпространи снимки и видеозапис на крадлите с надеждата, че може да бъдат разпознати от други жертви, както и за избягване на нови подобни случаи.

Кражбите на български граждани в Полша не са рядкост. На 27 февруари 2017 година на летище "Шопен" при влизане в страната беше арестувана българската гражданка Елена Поптодорова, след като се оказа на излизане за България е откраднала скъп крем. През март т. г . бяха спипани други две крадли в Краков - на 28 и 35 години. Те пък опразвали чанти и джобове на туристи от декември м. г.

Куриозен беше и случаят на джебчийка, обрала екскурзовод, след като се направила на участник в групата, на която показвал краковските забележителности. Приближила се максимално близко до него и докато всички зяпат обектите от програмата, тя прибрала портфейла на гида, където се намирали парите на цялата група.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!