Оправдаха майка и дъщеря от град Рила, в чието жилище бяха намерени десетки литри ракия. Актът от 1000 лева e съставена от Митница Югозападна миналата година. След проверка на Икономическа полиция от къщата на двете жени били отнети в полза на държавата акцизни стоки – етилов алкохол, общо 66.5 литра, съобщава struma.bg.

Служителите действали по сигнал на съседи, че двете жени въртели търговия с домашна ракия. На 21 април 2016 г. в къщата на Цветана Славева Георгиева и дъщеря й Татяна Василева в Рила са открити и иззети 15 пластмасови бутилки по 1.5 литра, пълни с жълтеникава бистра течност с мирис на ракия. След това в пристройка, разположена в двора на къщата, полицаите откриват и 4 пластмасови туби по 11 литра, пълни с жълтеникава бистра течност, също с мирис на ракия. След преценка на доказателствата по воденото срещу Цветана и дъщеря й Татяна досъдебно производство то е прекратено поради малозначителност на деянието. Материалите по делото са изпратени по компетентност на Митница Югозападна.

За констатираното нарушение е съставен акт, Татяна Василева обаче го оспорила, посочвайки, че на нея и майка й са 21 литра от ракията, а останалата е на други двама, близки до семейството. Въз основа на акта е издадено и наказателното постановление. С него на Татяна е наложено административно наказание глоба в размер на 1000 лв. Съдебният състав обаче бе категоричен, че по делото не са събрани достатъчно доказателства за това какви количества алкохол са собственост на двете жени, освен това не е установено безспорно видът и действителното алкохолно съдържание на намерената течност. Контролните органи е следвало да изземат проби.