Арестуваните лихвари от Павликени са Трифон Маринов – Туньо Мазния, Николай Борисов – Бучката, и Радослав Христов – Рудито, които са арендатори на земя в околните села, съобщава borbabg.com

В неделя спецсъдът остави Мазния, Бучката и Рудито в ареста. В домовете им разследващите са намерили над 1800 юбилейни монети и злато за 1 млн. лв.

Те са препирали парите от лихварство през купуване на монети. И тримата са криминално проявени за кражби, грабежи, изнудване и документни престъпления, а двама от тях са осъждани.

По време на акцията на антимафиотите на 8 ноември от жилища на бандата бяха иззети тефтери с над 20 имена на длъжници, които са посочени само по прякори и малко име.

Според Спецпрокуратурата бандата за лихварство е действала от пет години, и то в цялата страна, но се е ръководела конспиративно от Павликени.

Едва преди няколко месеца някои потърпевши се осмелили да се жалват и по случая е било образувано досъдебно производство.

Тартор на лихварската група е Туньо Мазния, който е най-възрастен.

Той, Бучката и Рудито са били арестувани при подобна акция и през 2011 г. Тогава са разпитвани и за убийството на бизнесмена Петър Бялков от Павликени, което и до днес си остана неразкрито.

Зърненият търговец изчезна мистериозно от дома си и беше намерен в ниви между две ловешки села с прострелни рани и смазана глава.

Бялков е търговец на зърно и е в същия бранш, както и лихварите земеделци. 62-годишният Трифон Илиев Маринов има участия в различни търговски дружества. В едно от тях с капитал 5 млн. лв. е бил наложен запор от банка и от данъчните власти у нас.

Дружеството е с предмет на дейност от търговия до производство на филми и печатарска дейност към 2014 г. Има и еднолично търговско дружество с капитал 2 лв.

През 2016 г. Мазния и приятелите му влязоха в конфликт с местния ромски тартор Златко Германов и пуснаха жалби срещу него за тормоз.

Самият Златко е рецидивист с множество присъди и криминални регистрации. Павликени настръхна от зулумите му и срещу него бе внесен обвинителен акт за побой на сервитьорка.

След много разигравания и отлагания Германов накрая лежа няколко месеца в затвора. Германов, който се засвати с Цветелин Кънчев, искаше да бъде прекръстен от властите като Спартак.

Независимо че всички съдебни инстанции му отказаха, той е променил профила си във Фейсбук на Спартак Германов и е сложил своя образ до лика на гладиатора.

Още по време на скандала в Павликени през 2016 г. въпросните арендатори, които сега се оказаха лихвари, скочиха срещу Германов вкупом, защото той ги бил рекетирал, заплашвал, изнудвал и наричал земеделците боклуци. Тази страна на конфликта между Златко и земеделците така си остана и неизяснена, но може би по това разследване за лихварство ще се разбере кой кого и защо е рекетирал.