Един от легендарните фалшификатори в България отново бе задържан за производство на ментета. 56-годишният Иван Богоев бе арестуван за пореден път при акция на ГДБОП в Пловдив.

Както БЛИЦ съобщи, видео от зрелищния му арест бе публикувано във фейсбук. На него се вижда как цивилен полицай задържа мъж и го просва на земята край една от улиците на Пловдив, пише "Труд".

Окръжна прокуратура-Пловдив му повдигна обвинение. Заедно с него пред закона ще отговарят още двама мъже. Според държавното обвинение от началото на 2022 г. Богоев и аверите му изработвали и разпространявали фалшиви лични карти, книжки и задгранични паспорти. Действали в Пловдив, Разградско и други градове, както и в Германия.

МВР шокираха с новина след зрелищния арест на дядо в Пловдив

Желаещите да се снабдят с неистинските документи плащали по 250 евро за лична карта и шофьорска книжка, както и по 300 евро за задграничен паспорт. Повечето от тях са българи, живеещи в чужбина, имало и чужденци. Ще се проверява дали са правели и документи за нелегални мигранти. Тримата фалшификатори са задържани за 72 часа.

Иван Богоев е един от най-известните у нас и извън пределите на България фалшификатори, както на пари, така и на документи. Името му нашумя през 2001 г. Тогава бе арестуван като организатор на нелегална печатница за фалшива валута. При удара полицаите откриха близо 1 милион фалшиви щатски долара. Шокиращото бе, че ментетата се печатаха в нает от Богоев етаж от сграда в Пловдив, в която се помещаваше и Военният съд в града под тепетата. Престъпната дейност бе прикривана като печатница за менюта за ресторанти, дипляни, каталози и др.

Тогава операцията на нашите служби се проведе след сигнал на американските служби, които засекли сериозно увеличение на количеството неистинска американска валута, която влиза в Щатите. Заради това престъпление Богоев бе осъден и лежа десет години в затвора. Излезе през 2010 г. На свобода той заживя за кратко в Балчик, но после се върна в Пловдив. През 2015 г. отново попадна в ареста.

Шок в Пловдив! Тръшнаха дядо на тротоар и го заплашиха с пистолет ВИДЕО

В базата му в жилище в града под тепетата полицаи открили голямо количество заготовки за фалшиви лични карти, международни паспорти и шофьорски книжки. Имало изработени най-различни документи, в това число и за бежанци от арабския полуостров и Азия.

Явно Богоев не искал спокоен живот след арестите и присъдите и отново се е върнал към занаята си, в което се смята за изключителен професионалист - производство на фалшификати.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук