Над 15 минути приятели на убития в Борисовата градина Георги Игнатов се опитвали да насочат линейката на Спешна помощ към алеята в парка, на която приятелят им лежал в безсъзнание. Това стана ясно по време делото срещу Йоан Матев, подсъдим за жестокото убийство, което тънеше в мистерия близо две години, предаде "Дарик".

Магистратите изслушаха аудио записи от системата на тел. 112, които „съживиха” последните минути от живота на 16- годишното момче.

Сред веществените доказателства по делото са множеството сигнали към тел. 112, които в първите минути и часове след убийството на Георги Игнатов едновременно помагат и объркват разследването.
 
Магистратите от СГС изслушаха преди всичко две обаждания към спешната линия. Първо с диспечерите се свързва Лора Крашевска, приятелката на Георги. Непосредствено преди нападението тя си пишела съобщения с него, уговаряйки се да се видят след училище. Разбирайки какво се е случило, момичето се втурва от близкия техникум, където учи, към алеята в парка и веднага започва да търси помощ. Нeколкократно тя повтаря на диспечърката на 112 да побърза.

Йоан Матев се разочаровал от правосъдната ни система, призна майка му
 
Следва подобно обаждане от най-добрия приятел на Георги Константин Малчев, който също моли за медицинска помощ. Момчето се опитва ясно да обясни на спешните екипи къде точно се намират, но линейката дори ги подминава веднъж, докато намери мястото.
 
Ясно от записа прозвучава и сирената, с която по традиция на 2 юни, точно в 12:00 ч. се чества Денят на народните будители. И двамата приятели на Георги съобщават, че той лежи с прободна рана на пейката и не е в съзнание.

След като медицинският екип пристига, той единствено констатира смъртта на момчето.
 
Съдът изслуша и няколко сигнала до спешния телефон на младежи, които споделят свои предположения за това кой е извършителят на убийството, като всички те са разнопосочни и бързо са отхвърлени от разследващите.

Както БЛИЦ информира, магистратите разпитаха и друг младеж по делото, който в момента излежава присъда за жестокия побой над 3-годишното дете в София – Патрик Първев. Той разказа, че през 2015 г. негови съкилийници в ареста го принудили да каже, че има нещо общо с убийството.

Адвокатката му Соня Алексиева коментира:
 
„Патрик по това време беше задържан за деянието, за което е осъден и се намираше в Следствието. Там са ходили разследващи, искали са от него да разкаже, сваляли са показания. Той изобщо няма нищо общо към този случай“, каза тя.
 
Делото срещу Йоан Матев продължава с разпити на свидетели. Ако 21- годишният мъж бъде признат за виновен, наказанието му ще бъде редуцирано, тъй като в момента на извършването на убийството той е бил непълнолетен. Максимално предвиден за такова престъпление в закона е затвор от 12 години.