Арестувани в масирана полицейска акция в Бургас срещу изборната търговия с гласове. Квартал "Горно Езерово" осъмна под блокада.

Както БЛИЦ съобщи, рано сутринта ромската махала на бургаския квартал "Горно Езерово" почерня от тежко въоръжена полиция и жандармерия. Синът на един от арестуваните, който държи павилион в квартала, отрича баща му да се занимава с купуване на гласове.

"Баща ми е дистрибутор на безалкохолни напитки", твърди той пред Bulgaria ON AIR.

Освен обиск на домове на криминално проявени лица и мести тартори, в квартала се проверяват и хранителни магазини за даване на стока на вересия.

"Да гласуват за мен, аз ще стана кмет. Кой ще дава на вересия - никой, ако печелиш от работа, ще има да ядеш и да пиеш", каза местен жител.

Проверени са общо 17 адреса, има задържани 9 лица, образувани са 7 досъдебни производства. 

"Има постъпили 25 сигнала, които касаят предстоящите избори. Преобладават сигналите предимно за кварталите с концентрирано ромско население за това, че се изготвят списъци с имена на лица за това да гласуват за определен кандидат. 

Схемите са опрощаване на задължения, както и предлагане на пари за гласуване за определен кандидат с преференция", съобщи директорът на ОДМВР Бургас старши комисар Емил Павлов.

Той уточни, че сумите са между 50 и 100 лв.

"Към настоящия момент са събрани като веществени доказателства намерените списъци с имена, за които имаме данни, че точно тези лица са им предлагани съответните финансови възнаграждения, за да се гласува за определена партия или определен кандидат", посочи прокурор Мария Маркова.

Няма данни задържаните да са участвали в купуване на гласове при предходните парламентарни избори. Наказанието за този вид престъпление е от 1 до 6 години затвор.