Августовският терор на Торино е „българският ключ“!“ – заяви вчера пред журналисти шефът на полицията в града на ФИАТ и на „Ювентус“ Марко Мартино.

Той обясни на репортерите, че причината за развихрилата се сред местните жители психоза са извършените с „нашенското“ приспособление само от началото на август над 70 обира на жилища на хора в отпуск, предава за "Монитор" от Италия Румен Михайлов.

При това става дума за кражби, за които силите на реда са били уведомени от върналите се по домовете от почивка потърпевши и ето защо съществуват опасения, че „ужилените“ в края на месеца ще се окажат много повече.

На журналистическия въпрос „Защо шперцът е нарeчен „български“?“ Марко Мартино дипломатично отговори, че „ключът“ нямал нищо общо с днешна България. Името му било лепнато незнайно кога, може би преди няколко десетилетия, когато приспособлението попаднало за пръв път в полизрението на италианската полиция.

В същото време началникът подчерта, че става дума за изключително ефикасен ръчно изработен шперц от малки подвижни метални части. Като умелото боравене с него позволявало да бъде „разшифрована“ и отворена безпроблемно всяка секретна брава от по-старо поколение, при това за нула време и безшумно.

Някои вестници като „Ла Стампа“ и „Ил Джорнале“ написаха, че „българският ключ“ бил използван преди време от специалните служби на бившите социалистически страни. С него техните агенти прониквали безпрепятствено в жилищата на заподозрени за нещо си техни граждани и събирали компрометиращи материли срещу сънародниците си.

Информационен сайт от Торино сипа още сол в тази манджа, посочвайки, че по време на Студената война приспособлението било използвано от българските шпиони в Западна Европа с най-различни подмолни цели.


Полицейският шеф на Торино каза още на пресконференция, че последните двама обирджии, боравили с „българския ключ“ и изловени от подчинените му в началото на седмицата, са грузинци на 32 и 33 години.

В стаята им в скромен хотел в края на града били открити куп крадени скъпи вещи – часовници, бижута, пари, предмети на изкуството и дори две шикозни бомбета „Борсалино“.

В края на срещата си с журналисти Марко Мартино призова италианците, които имат по-стари секретни брави, ако искат да спят спокойно, да ги сменят с по-модерни, срещу които „нашенското приспособление“ било безпомощно.