Смели, дръзки и безскрупулно решителни. Инстинктивно решени да вкусят пак свободата или не издържали от страст, през последните месеци избягали затворници все по-често се появяват в новините.

Бягствата им са все по-изобретателни и могат спокойно да бъдат сравнени с тези на легендарните герои от романите за Граф Монте Кристо и Казанова, които духват от занданите фамозно.

За разлика от героя на писателя Дюма и любовника Джакомо обаче нашенците не си губят времето да копаят дупки или да си сътрудничат със съзаклятници отвън. Повечето от тях разчитат на себе си и на подръчните материали, до които се докопат, съобщава България днес. Решенията им са някак спонтанни, но същевременно лишени от всякаква форма на колебание.


Хосе Луис Гевара Мартинез стреля с автомат по бизнесмен

Такъв е случаят на печения измамник Румен Асенов, който избяга в понеделник. Той е осъден за кражба и имал да лежи още по-малко от 11 месеца. Докато е ескортиран във Варна за дело, устройва бягството си като по филмов сценарий. С крак на метален стол разтваря решетките на прозореца, след което навързва един за друг чаршафи. Така по импровизираното въже се спуска от втория етаж на пандиза и дим да го няма.

За последните 9 години близо 100 осъдени успяват да избягат от българските затвори, сочат статистиките от 2015 и 2016 година. Най-често това се случва на път за съда или при местенето им в друг затвор. Някои бягат и докато са пратени за лечение в болница.

Не липсват обаче и изключително агресивни и отчаяни опити, при които пандизчиите влизат в бой с ченгетата. Такъв е случаят със страховития Тома Ендрев, осъден за убийство. Той излежава 18-годишна присъда за клането на хазяина си, който разчленил и изхвърлил в чувал през терасата от шестия етаж. През февруари Ендрев духна барабар с белезниците след боричкане с ченгетата, докато е конвоиран до централната сграда на затвора. Избягал, за да види любимата си. И пак заради нея е заловен дни след това. Ченгетата го излъгали, че гаджето му е болно, и той й отишъл на свиждане. Ендрев бяга за втори път заради приятелката си. Истински Казанова, но доста зъл за любовник, шегуват се пловдивските надзиратели.


Малин Крумов-Маце е осъден за убийство на чужденец

Аналогично, но по-колоритно е бягството на грабителя Петър Бонев-Медито, който духва от Бургаския затвор през декември миналата година. Пратили го да хвърли боклука в контейнерите зад сградата, но не знаели, че смугла ромка е размътила главата на пандизчията. Влюбеният Бонев минал през две полоси, избягал на 14 кучета и прескочил 4-метров зид, за да се отдаде на ласки в леглото на циганката. Открит в обятията на любимата си, Бонев далеч не е толкова романтичен и любвеобилен извън чаршафите. Той търпи присъда от 8 години за брутално нападение и зверски побой и обир над пенсионерка и сина й в град Средец.

Ако опитът за бягство е неуспешен, осъдените се разминават, без да им се увеличи присъдата. Ако все пак прекарат известно време на свобода, получават още няколко годинки затвор и солидна глоба.
Такъв е случаят с Николай Георгиев, който духва, докато е на работа на строеж през февруари тази година. Неподготвен и заловен бързо, той прибавя към присъдата си още две години и половина и 4 бона глоба.


Ендрев тръпне за гаджето си зад решетките

Георги Димитров от Сунгурларе пък просто не се завърнал от отпуск и се нанесъл в къщата на покоен роднина. Там започнал да се грижи за нива от канабис и дори захванал бизнес с дрога, без да се притеснява, че ченгетата го дирят.

Фрапантен е случаят с 56-годишния пандизчия Георги, избягал през август 2015 година от затвора в Белене. Той бе заловен тази година, докато се опитва да се вреди за операция в болница, представяйки се за брат си.

През 2014 година бившият шеф на затворите ген. Петър Василев обяви, че по 120 затворници бягат годишно и една от причините е слабата подготовка на служителите по занданите. Особено дръзки и сплотени са пандизчиите от затворническите общежития и от занданите в малките градове, където охраната е по-лека.

През юли т.г. от Следствения арест във Велико Търново избяга Найден Данаилов - изпечен мургав бандит с татуировки, обвинен за тежко криминално престъпление.

През август Петър Попов-Пъпеша, осъден на 12 години за грабеж, духна мистериозно след работа в лафката, докато се прибирал към килията с аверите си.

През 2015 година в затвора в Бобовдол бе открита дупка в тавана, копана повече от година с лъжици. Ако планът не бе осуетен, идеолозите му - четирима затворници - щяха да попаднат в историята с колоритното си бягство.

Върхът в класацията до момента се държи от легендарните гангстери Николай Кръстев Николов-Шатката и гватемалеца Хосе Луис Гевара Мартинез. Те се изпаряват от Софийския затвор, като бягството им е най-успешното за последните 20 години. Рецидивистите изчезнаха безследно през 2014 година. Твърди се, че са се заселили в Италия.


Медито припада по тази циганка и бяга

Маце без конкуренция

Без конкуренция в затворническата антология на бягствата остава килърът Малин Крумов-Маце. Той духна за 3 минути и 10 секунди през 5-метрова телена ограда от Варненския зандан. По-късно бе заловен и върнат да излежава доживотната си присъда за предумишлено убийство на македонеца Орце Коруновски. Никой досега не може да се мери с Маце по гъвкавостта и бързината му.

Година по-късно други двама доживотници последвали примера му. Планът им е осъществен навръх Великден 2011-а. Виктор Николов и Йордан Петров прерязват решетките на спалното помещение с ножовка, изкопават дупка в спалното в стената и свалят десет тухли. След това се опитват да преодолеят огражденията в двора на затвора, но са заловени на покрива.

Тази година български затворник се прочу и сред индонезийските пандизчии. Димитър Илиев преплува 15-метров тунел с вода, прокаран по канализацията на затвора и отвеждащ към главната улица в Денпасар заедно с четирима свои авери.

23-годишният Иван Гюров, по прякор Шливата, също духна от любов от Бургаския затвор. Вечерта на 4 срещу 5 май 2014 г. Шливата прескочи оградата на затворническото общежитие „Строител“ и потъна вдън земя. Той дори беше обявен за общодържавно издирване и след 2 седмици в неизвестност бе открит на строеж в Приморско, където си работел съвсем спокойно. Оказа се, че Гюров решил да избяга заради 16-годишната ученичка Емануела.

Шливата е от бандата на Мечо, Игуаната и Ламята. Четиримата бяха задържани още през 2010 година и обвинени за въоръжени грабежи в магазини и бензиностанции в Бургас, Сливен и Поморие.

Източник: "Флагман"