Трима нови свидетели закопават скандалния кмет на Трън Станислав Николов и са дали показания срещу него в прокуратурата в Перник. Престрашилите се очевидци на зверската катастрофа от 13 ноември 2015-а, когато градоначалникът премаза с джипа си 6-годишния Ивайло и го остави инвалид за цял живот, са потвърдили всяка една дума на главния свидетел на обвинението Любка Лазарова, пише "България днес".
"Въпреки зверските заплахи за саморазправа както с мен, така и с другите очевидци, най - накрая хората осъзнаха, че страхът няма да доведе до справедливост", заяви Лазарова. От думите й става ясно, че в началото, под натиска на Николов, всички са треперели и не са се осмелявали да се изправят срещу него. В името на малкия Ивайло обаче сега вече имало надежда джигитът да бъде осъден. След редица перипетии, манипулиране на разследването, закани, прекратяване на процеса и неговото последващо възобновяване кметът се сдоби с обвинителен акт.

Жителите на Трън са в трепетно очакване той да подаде оставката си. След избухването на скандала и арогантния му коментар, че момченцето само се било блъснало в джипа му, Николов самонадеяно обеща, че ако бъде подведен под отговорност, ще сдаде кметското кресло. Засега градоначалникът си остава на власт. Това буди опасения у потърпевши, че той ще продължи чрез позициите и парите си да влияе на процеса и ще се постарае да се измъкне отново. Междувременно по нареждане на главния прокурор Сотир Цацаров бяха възобновени и неправомерно прекратените срещу него разследвания за редица злоупотреби с пари от еврофондове.

Анита Гълъбова ще се бори докрай в името на момченцето си Ивайло

"Вярвам, вече вярвам, че той ще си получи заслуженото. Изтече една мъчителна година. Никога няма да забравя какво изживях. Най-страшното нещо е да гледаш как детенцето ти се бори със смъртта", сподели пред вестника майката на Ивчо - Анита Гълъбова. Тя е категорична, че ще се бори докрай за справедлива присъда въпреки властния опонент, срещу когото се изправя.

"В името на детето си няма да отстъпя. Не се побоях от заплахите и машинациите му, няма да се стресна и в съда", заяви Гълъбова.

Според събраните доказателства и показанията Николов е уличен в това, че на 13 ноември м.г. помита с джипа си малкия Ивайло Стоянов на пешеходна пътека пред градското училище. Вследствие на удара детето претърпява редица животоспасяващи операции, които завършват с отстраняване на далака му и половината му черен дроб. Становището на медиците е категорично, че претърпените телесни повреди са тежки. Последвалите автотехнически експертизи пък доказват, че Николов е бил непредпазлив. Карал е в зона, обозначена със знак "А19" – "Деца", с несъобразена скорост, която не му е позволявала да реагира. Доказано е, че при преминаване през отсека той също така е имал и видимост.

Според закона, ако бъде намерен за виновен, го чакат до 4 години затвор. Прокуратурата е взела като смекчаващо вината обстоятелство, че след като блъска детето, Николов го е откарал в болницата. Това автоматично смъква от 4 на 3 години предвиденото наказание. Има доказателства и пуснати жалби срещу него, които го уличават, че той умишлено се е пробвал да манипулира процеса, като е уговарял приближени до него хора да лъжесвидетелстват и да заплашват очевидци на инцидента. Като утежняващо обстоятелство е фактът, че Николов се е опитал и да прикрие следите си, като веднага след инцидента е изнесъл автомобила зад граница.

Преди три години Николов се забърка в скандална афера за източване на пари от ерофондовете, станала известна като "Възкресяване на мъртъвци". Въпреки че бе установено, че той е подписал десетки фалшиви договори за аренда със собственици на земи, които са починали от години, а след това е взел и субсидии от държавата, делото бе потулено. Заради прикритите и неоснователни прекратявани дела срещу него трънчани се надигнаха на бунт и процесите бяха възобновени. По измамната схема с кражбата на самоличности на покойници и завземането на земите им го грозят до 3 години решетки.