Във връзка със служебни престъпления и вече обект на разследване е следовател Иван Христов, който до днес работеше на територията на Несебър. Окръжната прокуратура в Бургас е закрила длъжността му и го е преместила в Бургас, а контактите му с подземния свят вече са обект на разследване. Това обяви на извънреден брифинг в главният прокурор Сотир Цацаров, информира "Флагман".
Той каза, че няма данни за политически чадър над подземния свят в региона, но възможност за връзки с представители на МВР и съдебната власт не могат да бъдат изключени.

„Всички действия по разследване са свързани с въпросния следовател и начина, по който упражнява практическата дейност, неговото пребиваване в курорта рефлектира върху цялостната работа. Подобен начин на работа, подобен начин на живот и подобен начин на демонстрация на съдебната власт е недопустим”, заяви Цацаров. Той допълни че от НАП са извършили проверки на заведението му в комплекса.

Иван Христов е разследвал всички знакови случаи около Димитър Желязков – Очите. Този с отвличането на Петър Мандов и Даниел Метинев от Созопол, за които въпреки показанията, че са отвлечени, бити и изтезавани, обвинен нямаше. Иван Христов бе разследващ и при поставената бомба до дома на бившия кмет на Несебър, но обвинен пак нямаше.

Христов разследваше и случая с бомбения атентат срещу Рали Пенков, в който загинаха дъщеричката му Деница и съпругата му. Димитър Желязков също не бе привлечен като обвиняем.

Друг знаков случай, в който следовател Христов е замесен, е този с атентата срещу Желязков. В този случай пък признал многократно за участието си в тройно убийство Петко Петров е на свобода. Лицето  Петко Петров е човекът пренасял бомбата и превозил автомобила бомба, който обаче по-късно посочи удобен за Димитър Желязков поръчител в лицето на Стоян Димитров-Толупа. В крайна сметка наградата за Петко Петров беше свобода, а постановлението му за прекратяване на обвинението е подписано от прокурор Иванка Козарева. Понастоящем тя продължава да бъде апелативен прокурор, но отрича за каквато и да е връзка със следовател Христов.